На початку нового року тонна селітри - 30-35 тисяч гривень?

За матеріалами інтернет-видань 26.12.2021 295


У порівнянні з 2020 роком ціни на мінеральні добрива зросли в 2,5-4 рази.  
Повідомив директор Наукового центру Інституту землеробства Національної академії аграрних наук Микола Ткаченко. За його словами, до кінця лютого-березня ціни на селітру можуть зрости до 30-35 тис. грн/т.
 У грудні вона вже продається  за ціною 24,6 тис. грн/т.
Ціни на добрива зростають за ціною газу, який у собівартості сягає 70-80%. В Україні ціна на газ для промисловості досягла рекордних 56 тис. грн. за 1 тис. куб. м . На початку року газ коштував 10-12 тис. грн./за 1 тис. куб. м.
Цінове ралі не витримали кілька виробників мінеральних добрив. “Одеський припортовий завод”, що спеціалізується на виробництві аміаку, карбаміду, рідкого азоту, припинив роботу ще 22 вересня, коли ціна на газ в Україні ще навіть не пробила планку 20 тис. грн за 1 тис. куб. м. Припинив випуск мінеральних добрив  державний “Сумихімпром”.
Приватний сектор у виробництві добрив в Україні представлений підприємствами, які підконтрольні Дмитру Фірташу та Ігорю Коломойському. Вони обидва мають активи у газовому бізнесі. Коломойський до того ж є співвласником добувних компаній в Україні та контролює напівдержавну “Укрнафту”. Незважаючи на це, їхні хімічні підприємства зазнають складнощів через різке подорожчання газу.
Президент “Української аграрної конфедерації” Леонід Козаченко зазначив, що українські виробники мінеральних добрив, які ще тримаються на плаву, працюють не на повну потужність, і це  веде до скорочення обсягів виробництва.
У НААН наголосили, що сьогодні ситуація із наявністю добрив стабільна. Певний дефіцит очікується починаючи з другої половини лютого . Ще більше проблема загостриться у березні-квітні. Загальний дефіцит мінеральних добрив навесні 2022 року становитиме 250-300 тис. т добрив. Це одна шоста від їхньої потреби (1,3 млн т).
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ