На продукцію козівництва попит є, та якісної сировини обмаль

Продукція козівництва в Україні має попит. Та проблема в дефіциті якісної сировини для переробки.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів Микола Мошук, директор ФГ «Українець Агро» (Київська область), яке спеціалізується на козівництві й виробляє сири під ТМ RORY.
Зокрема, господарство нині працює тільки з торговельними мережами «Сільпо» і Novus, оскільки для більшої реалізації бракує сировини, зауважив він.
«Для виготовлення крафтових сирів (а це ‒ ручна робота) ми застосовуємо тільки натуральне молоко, яке не знежирюємо, не додаємо в продукцію ароматизатори, стабілізатори тощо, ‒ зазначив Микола Мошук. ‒ Використовуємо натуральну закваску та сичужні ферменти».
Для виробництва сиру достатньо жирності молока 3,8-4,2%. Молоко «Українець Агро» має жирність 4,8-5%.
«Ми могли б забрати жир, аби зробити сметану, йогурт тощо, а під час виробництва сиру додати рослинний жир ‒ економічно це вигідніше. Ба більше, мені для цього пропонують добавки: згущувачі молока, ароматизатори різних сирів тощо, ‒ розповів Микола Мошук. ‒ Фактично з сироватки можна зробити сир, який коштуватиме 300 грн. Проте це ‒ не сир. І ми ніколи на таке не підемо. Ось тому й бракує сировини».
За його словами, кожна партія сиру відрізняється на смак ‒ залежно від періоду годівлі, якості сіна.
«У нас ‒ горбиста місцевість: у низині більше вологи, на схилах менше, відповідно й сіно різне, ‒ пояснив Микола Мошук. ‒ Кіз годуємо тільки зерном (у вигляді гранул) і сіном, без кормових добавок».
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я