На світовому ринку ячмінь рахується по ціні кукурудзи

За матеріалами інтернет-видань 06.02.2024 391
На світовому ринку ячмінь рахується по ціні кукурудзи

За повідомленням аналітиків Всеукраїнської Аграрної Ради, схоже, що ціновий пік ячменю пройдено. У січні 2024 року Україна експортувала 432 тис. тонн ячменю.  У лютому ціни на ячмінь знаходитимуться у діапазоні $155-160 за тонну,  але у березні-квітні ціна, ймовірно, знизиться, оскільки попит може призупинитися.

Експерти заявляють, що через дешевизну ячмінь охоче купували ЄС та Китай. Саме низькою ціною пояснюється високий попит та рекордний показник експорту у січні – 432 тис. тонн. Вже 150 тис. тонн законтрактовано на лютий.

"На FOB та CIF ринках ячмінь рахується по ціні кукурудзи, і це негативний момент. Тому що під ринок Італії, наприклад, ячмінь рахується по $210-212 доларів за тонну. На такому ж рівні знаходяться ціни на кукурудзу. Звичний спред між цими фуражними культурами має становити 10-15 доларів на тонні, тобто ячмінь має бути дешевше кукурудзи, а зараз ціни зійшлися на одному рівні. По Китаю аналогічна ситуація: і ячмінь і кукурудза рахуються по $240 за тонну. На таких умовах Китай скоріше буде обирати кукурудзу, а не ячмінь. Надалі можливі сценарії, що або кукурудза зросте в ціні, або ячмінь знизиться”, - наголосили аналітики.

Як зазначають комерційні агенти SPIKE BROKERS, частка України в структурі імпорту Європи з 01.07 по 28.01 склала: 68% пшениці; 53% ячменю; 60% кукурудзи; 7.3% сої; 65% ріпаку; 30% соняшнику; 92% соняшникової олії; 38% ріпакової олії; 35% соєвої олії; 36% соняшникового шроту.

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ