НА ЦЕЙ РАЗ У НАС МЕДИЧНА ПАНОРАМА

За матеріалами інтернет-видань 15.07.2023 393

 

Олена КОЩЕНКО.

Перший сільський центр гемодівлізу

В СЕЛІ Лемеші Чернігівського району Чернігівщини, у приміщенні амбулаторії, відкрили перший в Україні сільський центр гемодіалізу. За словами Олександра Шевченка, директора мережі діалізних клінік «Нефроцентр», заклад обслуговує жителів Козелецької громади, але не тільки їх. Головне, щоб були вільні місця. «Зараз на гемодіаліз до нашого центру тричі на тиждень приходять п’ять пацієнтів. Найближчим часом додасться ще двоє. А загалом плануємо обслуговувати у дві зміни до десяти хворих, які потребують штучного очищення крові», — повідомила лікар-терапевт Людмила Левченко.

Обережно: газировка без цукру

БАГАТО хто з українців свідомо купує газовані напої із замінниками цукру, бо вважає, що так для організму менше шкоди. Часто такі напої дають дітям. А тим часом дієтологи попереджають — газована вода із замінниками цукру може нашкодити більше, ніж із цукром. Тому що аспартам (це популярний цукрозамінник) навіть при незначному нагріванні загрожує людському організму. Якщо дорослий це відразу і не відчує, то дитина може отруїтися. Тим, хто все-таки іноді споживає подібні продукти, лікарі радять тримати їх подалі від прямих сонячних променів і загалом стежити, щоб вони не нагрівалися.

Електронний рецепт на «доступні ліки»

ПОЧИНАЮЧИ з липня повернулася норма, згідно з якою всі препарати за держпрограмою «Доступні ліки» мають відпускатися лише за електронним рецептом. Паперовий продовжує діяти тільки на тимчасово окупованих та прифронтових територіях. Про це повідомила Держлікслужба. Водночас наголошується, що в усіх регіонах України на прохання пацієнта лікар може додатково роздрукувати довідку, що міститиме відомості про рецепт.

Держпрограма «Доступні ліки», за якою препарати з її списку можна отримати безоплатно або з частковою оплатою, налічує понад 400 лікарських засобів. Від початку 2023 року «доступні ліки» за електронним рецептом одержали вже понад 1,5 млн українців. За увесь період повномасштабної війни в рамках програми було погашено більш ніж 14 млн електронних рецептів.

Під прицілом окупантів

ІЗ ПЕРШИХ днів повномасштабного вторгнення російська окупаційна армія прицільно завдає ударів по медичній інфраструктурі України. Ворог систематично нищить лікарні, амбулаторії, пологові будинки та поліклініки. Зокрема, ворожі ракети і снаряди вщент зруйнували 184 медичні об’єкти та ще 1,5 тисячі — пошкодили. Найбільших втрат зазнала медична інфраструктура Харківщини, Херсонщини, Донеччини, Миколаївщини та Київщини.

В МОЗ наголошують, що попри постійні атаки з повітря Україна продовжує відбудовувати медзаклади. «Станом на початок липня 2023 року вже повністю вдалося відновити 333 медзаклади та ще 357 об’єктів відновлено частково. Найбільше відновлених медзакладів — на Миколаївщині, Дніпропетровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині», — поінформували в міністерстві.

Коли йодопрофілактика шкодить

У ЗВ’ЯЗКУ з повідомленнями про те, що росія, імовірно, готує теракт на ЗАЕС, який може призвести до радіаційного забруднення, українці почали масово скуповувати в аптеках йод і таблетки йодиду калію. У МОЗ попередили про наслідки неконтрольованого вживання цих препаратів.

Так, побічними ефектами надлишку йоду в організмі є висипи на шкірі, запалення слинних залоз із набряком та болем, часткова втрата смаку, сухість у роті, нудота і діарея. Неконтрольований прийом йодиду калію може спричинити лихоманку і болі в суглобах, набряки обличчя, губ, язика, горла, рук або ніг, проблеми з мовленням або ковтанням, задишку. А ще — нервове збудження, тремтіння, зоб — збільшення в розмірах щитоподібної залози або зниження функції щитовидки (гіпотиреоз). Можуть почати «стрибати» кров’яний тиск і пульс, навіть виникає ризик смерті. Таким чином, йодопрофілактика, коли нема реальної загрози надходження радіоактивного йоду в організм, є шкідливою. МОЗ запевняє, що препаратів йоду в країні достатньо, за потреби всі, хто перебуватиме у можливій зоні ураження, будуть ними забезпечений.

Доставили серце небом

В УКРАЇНІ провели першу під час війни аеромедичну евакуацію донорського серця. 15-річний Максим із Врадіївки, що на Миколаївщині, цього року в лютому тяжко перехворів на ковід, в нього почалися проблеми із серцем. Медики діагностували невиліковну недугу, тому єдиним виходом була трансплантація органа. Відтоді хлопець перебував у реанімації. Його життя врятували рідні 40-річної жінки, якій у Вінницькій обласній клінічній психоневрологічній лікарні діагностували смерть мозку через розрив аневризми. Вони дали згоду на вилучення органів.

Інформаційна система виявила сумісність Максима з донором, але перед лікарями постала проблема: донорське серце «живе» всього кілька годин. За цей час його треба транспортувати, підготувати до трансплантації і пересадити. Лікарі роблять виїзні трансплантації, однак стан хлопчика не давав можливості перевезти його до Вінниці. Тоді заради порятунку пацієнта орган протягом години був доставлений до Інституту серця в Києві гелікоптером МВС.

Поки Максиму пересаджували серце, ще у двох лікарнях проводили трансплантації. У НДСЛ Охматдит донорську нирку отримав 16-річний Дмитро з Полтавщини. А в Національному інституті хірургії і трансплантології імені О. Шалімова пересадили печінку 46-річній киянці та нирку 22-річному чоловікові. «Всі трансплантації пройшли вдало. Стан всіх пацієнтів наразі стабільний», — сповістили у МОЗ. Вшануймо пам’ять жінки-донора та висловімо вдячність родині за рішення, яке дало змогу медикам врятувати чотири життя.

Скаржтеся, не мовчіть!

З НАЦІОНАЛЬНОГО інституту раку звільнили лікаря, який вимагав із пацієнтки гроші за ліки, що були наявні в закладі як безоплатні. Причому це вже не перший такий кричущий випадок: впродовж останніх півтора місяця із цього закладу за подібні порушення звільнили шістьох лікарів.

…На гарячу лінію Національної служби здоров’я України зателефонувала дочка пацієнтки з онкозахворюванням. Жінка попросила допомогти з придбанням препаратів, які лікар із цього інституту призначив її матері. Йдеться про такі діючі речовини, як леналідомід, золедронова кислота та бортезоміб. Він заявив, що двох останніх, як безоплатних, у їхньому закладі нема. Однак надав телефон кур’єра, у якого можна придбати бортезоміб за 15 тис. грн за штуку. Пацієнтці треба було робити шість курсів хіміотерапії, тож лікування цим препаратом їй обійшлося б у 90 тис. грн. Сім’я була в розпачі, бо не мала таких грошей.

Коли ж з’ясувалося, що в Національному інституті раку безоплатні золедронова кислота та бортезоміб все ж є в наявності, дочка недужої матері поскаржилася на недоброчесність лікаря у Національну службу здоров’я України та Міністерство охорони здоров’я. Наступного ж дня хворій жінці зателефонувала директорка інституту і запросила на курс безоплатної хіміотерапії, повідомивши, що лікаря відсторонено від роботи, а згодом буде звільнено.

За словами правозахисників, дуже часто пацієнти не знають своїх прав і не вміють їх захистити. Що треба робити? По-перше, дізнаватися про перелік медичних послуг, які надаються державою. По-друге, не мовчати, коли лікарі вимагають гроші, а звертатися по роз’яснення або ж зі скаргою на «гарячу лінію» НСЗУ (16-77) чи МОЗ (0 800 50 52 01).

"Сільські вісті"



Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ