На зведення фортифікацій цього року Уряд виділив 20 млрд. гривень, втім, землі їх розташування в приватній власності

За матеріалами інтернет-видань 04.04.2024 425
На зведення фортифікацій цього року Уряд виділив 20 млрд. гривень, втім, землі їх розташування в приватній власності

В  Україні вже десятки років не вирішується питання повернення державі стратегічно важливих оборонних земель біля кордону. Про це пише ВВС Україна.
Зазначається, що проблема "приватного кордону" набуває ще гострішого значення, оскільки  українська влада затіяла масштабне будівництво оборонних споруд у прикордонні, зокрема на півночі і сході.

На зведення якісних бетонних систем фортифікацій та інженерних загороджень у 2024 році Уряд виділив 20 млрд. гривень. До цих робіт залучили всі регіони країни, в них беруть участь як цивільні, так і військові структури.
За даними Державної прикордонної служби, станом на березень 2024 року, необхідно відвести понад 23 тисячі гектарів землі біля кордону. Але виконано цю роботу лише на 25%.
Досі у приватній власності перебуває понад 7 тисяч гектарів, це як площа міста Черкаси. Ще 6 тисяч гектарів – землі комунальної власності. Їх треба відчужити для того, аби розмістити прикордонну та інженерну інфраструктуру. З них на кордон з Росією та Білоруссю припадає суттєва частка - 4,4 тисячі гектарів.
Як пояснюють прикордонники, викупом ділянок мали б займатись обласні адміністрації, але з початку великої війни вони це не робили.

"Відповідно до листів обласних військових адміністрацій, заходи з викупу та примусового відчуження земельних ділянок у 2022 році не проводилися у зв’язку із широкомасштабною збройною агресією РФ проти України та відсутністю фінансування з державного бюджету України", - повідомили ВВС у відомстві. Не велися ці роботи і у 2023 році.
 

Там визнають, що найскладніша ситуація саме з приватними землями на кордоні.

 

"Найбільшим непростим питанням залишаються ділянки, що перебувають в приватній власності, оскільки це обмежує можливість їх використання в інтересах охорони і захисту державного кордону", - пояснює речник прикордонного відомства Андрій Демченко.

 

За його словами, на приватній землі без дозволу власника неможливо встановлювати інженерні загородження та споруди, прокладати дороги для прикордонних нарядів, розміщувати засоби контролю та спостереження.
По деяких ділянках досі тривають суди, прокуратура намагається повернути державі раніше незаконно приватизовані землі.
За даними ВВС Україна, у березні власники земель одного з населених пунктів Рівненщини вийшли до групи, яка зводила фортифікації, і ультимативно заявили:

"Ми цього не допустимо, будемо стояти живим щитом!"

Розлюченим мешканцям намагалися пояснити, що загроза повторного вторгнення з Білорусі не зникла і треба готуватися. Але конкретно в цій ситуації логічні аргументи не спрацювали.

“Будемо їх зустрічати з білими прапорами”, - такою була відповідь землевласників.

 

BBC News Ukrainian

 

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ