Не дуже «прозоро». Під час війни продано землі на 96 мільйонів

За матеріалами інтернет-видань 08.05.2022 694
06 Травня 2022, 12:33
 

Не дуже прозоро. Під час війни продано землі на 96 мільйонів-1200x800

Міністерство аграрної політики України не призупинило продаж землі.

Від початку воєнних дій на території України Міністерство аграрної політики не призупинило продаж землі – навпаки, лише нарощує його. За офіційними даними на кінець квітня, у Prozorro оголошено понад 5 тис. земельних аукціонів. Загальна площа земельних ділянок – понад 27 тис. га, а загальна вартість усіх лотів – 1 млрд 441 млн грн. Ба більше, Мінагрополітики повідомляє, що за час війни вже реалізовано землі майже на 96 млн грн та планується продати ще більше найближчим часом. Наскільки це виправдано та що з цього випливає, розібралися Vesti.ua.

Ділянки на мільярди

Отже, на сьогодні ми маємо понад 5 тис. аукціонів, з яких із продажу землі – майже 1800 та понад 3200 – з оренди. Завершено близько 1700 земельних аукціонів, ще 320 торгів – на етапі укладання договорів. Середній показник конкуренції на торгах – 3,4 учасника. 

Найбільшу кількість аукціонів з продажу землі оголошено у Київській області, таких торгів – 407. Ще 189 аукціонів, на яких можна купити земельну ділянку – на Одещині, 151 – на Львівщині, 147 – у Закарпатській області. Найвищі ціни у Львівській, Київській, Закарпатській, Одеській, Волинській областях.

А з моменту введення воєнного стану в системі "Prozorro.Продажі" вже відбулося 524 аукціони з оренди та продажу земельних ділянок на загальну суму 90,6 млн грн. Успішно завершилися 2093 земельні торги. Загалом планується продати 3400 га, а здати в оренду – 23 тис. га.

Дивуватися не доводиться. 24 березня Верховна Рада дозволила не проводити аукціони з оренди с/г землі державної та комунальної власності на період воєнного стану. Але це не стосується всіх інших видів земель – операції з ними мають проводитися й надалі в "Prozorro.Продажі". Крім того, ці зміни не впливають на приватних осіб – вони, так само як раніше, можуть оголошувати в системі "Prozorro.Продажі" торги з продажу та оренди с/г землі.

Ринок землі запрацював 1 липня минулого року. До 2024 року лише фізособи – громадяни України можуть купити сільськогосподарські землі з обмеженням 100 га. Закон про ринок землі забороняє купівлю землі іноземцями. Тож станом на початок лютого вже було укладено 98 618 угод на земельному ринку. 

Земля для багатих

Те, що українська земля розпродається з молотка саме зараз, коли над країною літають ракети, дивує фермерів, які вважають, що сьогодні аукціони не на часі.

"Скажу прямо: сьогодні фермер середньої руки не зможе брати участь в аукціоні навіть заради оренди землі, бо не має грошей. До війни й так ціна була високою – у середньому 3000 грн за гектар. Тож придбати землю зможуть лише транснаціональні компанії, щоб створити агрохолдинги. Зараз це не на часі. Сьогодні не варто розбазарювати землю. Та й не всі люди можуть взяти участь в аукціоні, а коли закінчиться війна, вже, може, не буде що купувати чи орендувати. Є побоювання, що сьогодні з аукціону заберуть ділянки, а потім їх перепродаватимуть або ж здаватимуть набагато дорожче", – зазначає віце-президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Якуба.

Також фермер та голова Асоціації фермерів Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський сказав, що вперше чує про те, що в країні проводяться земельні торги. На його думку, продаж землі зараз – неправильний підхід. Багато людей не можуть брати участь в аукціонах. Багато хто воює, тож поки одні зі зброєю в руках захищають країну, інші скуповують землю. До того ж у фермерів зараз грошей обмаль, вони й так позичають, де можуть.

"Скажу так: сьогодні фермери безправні. Навіть без аукціону військова адміністрація на Дніпропетровщині своїм розпорядженням забирає землю в одного фермера та віддає її іншому. І до цього таке ж було, але все продовжується. Шахраї та аферисти нікуди не поділися та під час війни користуються ситуацією, відбирають землю різними способами. Зараз ворог – рф, ми його знаємо, з ним боремося та намагаємось його вигнати з нашої землі. Але є ще й внутрішній ворог, котрий, користуючись нагодою, захоплює землю. Як із ним боротися – невідомо", – зазначає Анатолій Гайворонський.

З одного боку, зрозумілим є бажання держави наповнити бюджет, але найголовніша проблема полягає в тому, що в торгах не все "прозоро". Як зазначив фермер, йому жодного разу не вдалося там перемогти, бо там усі свої, які між собою домовляються та не дають шансу іншим. А в цій ситуації складається враження, що землю віддають немов за чиїмось замовленням та з певним далеким прицілом, з урахуванням того, що регіони, де найбільше виставлено ділянок на продаж, ніколи не мали слави аж надто родючих.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ