Не ловись, рибко, ні велика, ні мала

Микола Ясень 16.05.2022 644

 Переглянути оригінальне зображення                

Сьогодні минув рівно місяць, як на Дніпропетровщині оголошена заборона на вилов риби. На усіх річках і практично на усіх закритих  інших водоймах області. Це зроблено у зв”язку з нерестом, аби якомога максимально захистити так звані живі водні біоресурси, як це говорять спеціалісти, від винищення. Здавалося б, хто-хто, а рибалки в першу ж бо чергу зацікавлені в примноженні карасів, коропів, линів та сазанів, товстолобиків та лящів і так далі і так далі, аби мати потім задоволення аж цілий рік насолоджуватися радістю від відпочинку на берегах річок чи ставків і повертатися додому завжди неодмінно з багатим уловом. Тож потерпіть, панове рибалки, дочекайтеся для свого захоплення дозволу! Але ні, не виходить: починаючи з 16 квітня, щодня патрулі рибінспекції і окремо екологічної служби Придніпровського округу проводять не менше п’яти рейдів-обстежень, і ще жоден не обійшовся без затриманих порушників.

«Дрібних», власне, і не враховують. Дрібних – це тих, хто ладен не дотримуватися обмежень ловити з берега однією вудочкою. Біда зі злісними браконьєрами, котрі як правило на човнах, а то й на катерах виходять на рибні місця, ще частіше влаштовують свої «полювання» й сітками та електровудками. Як от у Синельниківському районі на річці Осокорівка водний патруль спіймав трьох губителів природи, котрі у коляску свого мотоцикла встигли завантажити два мішки  свіжої риби – в основному карасів та сазанів. Набралося якраз достатньо, щоб злодіїв цих притягувати до відповідальності за ст.249 Кримінального кодексу України. Тому патрулі на місце злочину відразу викликали оперативну слідчу групу районного управління поліції. Або ось на Карачунівському водосховищі поблизу Кривого Рогу рибінспектори разом з колегами Державної екологічної інспекції що називається на гарячому спіймали також браконьєра, який на момент затримання виловив більше трьох сотень раків. І вже прикидав, по якій ціні продавати великих, а по якій ціні малих. У вареному вигляді, ясна річ.

На жаль, браконьєри пішли нині такі, що виставляють «дозор», аби здалеку і загодя засікти патруль і кинутися навтікача. Добре, якщо і хижацькі знаряддя лову, і сам улов не встигають «змотати». Ось вам випадок, котрий стався на Миколаївському водосховищі в районі міста Марганця: негідникам на «згадку» про себе довелося залишити 180 метрів капронових сіток і 20 кілограмів риби в них. Рибінспекція дуже мудро розпорядилася цими «трофеями»: рибу передала українським військовим на фронт, а сітки волонтерам, щоб вони виготовили з них знову ж таки для захисників України маскувальні засоби. Інша справа, що рибним запасам наших же водойм завдається велика шкода – якщо хочете, чималі збитки. У браконьєрів за перший місяць заборони лову вилучено загалом майже півтони незаконно виловленої риби. «Чорні рибалки» таким чином уже більше, ніж на мільйон гривень знищили підводних істот. Так і хочеться дійсно закликати і велику, і малу рибу не ловитися. Хоч правильніше буде, погодьтеся, рибалкам-любителям згадати про власну совість і потребу берегти і навіть пильнувати рибні ресурси придніпровських річок, озер, водосховищ та ставків. Тим паче, що нерест, а значить і заборона лову триватиме ще більше місяця, до 4 липня ц. р.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ