Не салом єдиним...

Микола Ясень 16.04.2022 869

             Що сало являється в Україні предметом гордості і по суті національним продуктом харчування, це відомо нині у всьому світі. Не випадково генетики та селекціонери відразу кількох наших інститутів завершують зараз виведення нової, напрочуд сальної породи. Її поголів”я уже сягнуло семи сотень, дві з яких – це цілком дорослі свині, які вагою за сто кілограмів. Добовий приріст їхньої живої ваги не опускався нижче 900 грамів. Так що кваптеся обзавестися «рудими» поросятками, як їх покищо називають – не прогадаєте. А основою цієї породи «з великою кількістю якісного сала» послужила звичайна свійська українська свинка. Правда, після трьохсот з гаком дослідів та експериментів схрещення з дикими кабанами та в”єтнамськими вислобрюхатими підсвинками. Рудою ж нову породу свиней обізвали тому, що перший племінний хряк,  сім”я якого й виявилося вирішальним, мав руду «бороду» і навіть ікла.

Але в зв”язку з цим у нас ще одна майже «сенсаційна» новина: щойно світові експерти та аналітики продовольчих ринків оголосили, що основним продуктом харчування українців насправді є картопля. В останні роки Україна в рік її вирощує 23 – 25 мільйонів тонн. А це третій показник на планеті – після Китаю та Індії, які виробляють за сезон відповідно 93 – 94 мільйони тонн та 50 – 51 мільйон. Відтак давнє у нас переконання, ніби у справі вирощування бульби чи бараболі з білорусами сперечатися марно, не що інше, як міф. Або мінімум завелике перебільшення. Бо за валовим збором картоплі білорусь далеко й далеко позаду не лише України, а і США, Канади, Бангладеш, Польщі, Франції та Німеччини і ще двох-трьох інших країн. Дійсно далеко куцому до зайця!

І останнє: починаючи з 2010-го і по попередній 2021-й включно в рік ми, українці, з”їдали від 129 до 141 кілограма бульбоплодів, а білоруси в межах 95 – 100 кілограмів. Є різниця? При нормі, визначеній Всесвітньою організацією охорони здоровся, 110 – 115 кілограмів. А ще знайте, що знамениті білоруські деруни-драники не вельми корисні в постійному харчуванні. А ось переїдання смаженої картоплі на салі ніколи боятися не слід.

                                                                                     


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ