Не та тепер Маячка, Оріль-річка не та... - Сергій Гордієнко

За матеріалами інтернет-видань 19.08.2024 103
Не та тепер Маячка, Оріль-річка не та... - Сергій Гордієнко
    Всесвітньовідомий мандрівник і вчений Сергій Гордієнко вирушив у дослідницьку експедицію Оріллю.
   Із 15 серпня 2024 року (четвер) видатний український мандрівник вже вдруге цього місяця перебуває на річці Оріль. Від села Маячка Полтавщини, що на її берегах, до впадіння Орелі в Дніпро пролягає маршрут його тижневого водного походу в рамках підготовки до основної експедиції цьогоріч (що розпочнеться восени) - від Дніпра до німецького міста-побратима Кельна.
   Павло Дінець, керівник дитячо-юнацького центру "Бригантина" Дніпровської міськради, сторінка ФБ.
   - Звісно, однією з цілей даного походу є підтримання своєї фізичної форми перед великим стартом, але й не тільки, - розповідає Сергій Іванович. - Головною метою цієї невеличкої розминочної мандрівки я все-таки назвав би її наукову складову. А саме - проведення польових екологічних досліджень.
   За словами вченого-мандрівника, в рамках цієї частини походу заодно буде перевірено нову фото- й відеоапаратуру, якою він користуватиметься під час свого західноєвропейського турне.
   До речі, меценат, що забезпечив всесвітньовідомого українського мандрівника цією технікою, - людина теж добре знана, зокрема у фахових колах і в Україні, і в Німеччині. Це голова Дніпропетровського обласного відділення Товариства німців України "Відергебурт" Володимир Альбертович Райнберг. Він супроводжує свого давнього друга й колегу Сергія Гордієнка у цих орільських вилазках. І побратимам буде що згадати вечорами біля багаття, адже за плечима в них - безліч туристських і альпіністських походів, починаючи ще з 80-х років минулого сторіччя.
На зображенні може бути: 2 людини та каяк
            НАЗУСТРІЧ ВЕЛИКОМУ СТАРТУ
    Унікальний біоценоз Орілі фактично знищений...
   Триває дослідницька експедиція видатного українського вченого-мандрівника Сергія ГОРДІЄНКА унікальною за біорізноманіттям - на всій планеті Земля - річкою Оріль. На превеликий жаль, вже з перших же днів його польові досліди є невтішними.
- Уперше я потрапив на Оріль ще малюком, і - о, Боже! - яке тут було розмаїття видів і рослинного, і тваринного світу! - згадує Сергій Іванович. - І що ж я бачу тепер? Лише жалюгідні залишки від того багатства флори і фауни. Природний баланс річки порушений, унікальний орільський біоценоз фактично знищений. Нехай і на мій, поки що суб'єктивний, побіжний погляд, але чисельність видів риб, ракоподібних, молюсків, водоростей та іншого-іншого скоротилася в порівнянні з 1960-ми роками відсотків на 80-90.
   Серед причин такого екологічного занепаду Сергій ГОРДІЄНКО називає, перш за все, протиправну й нерозумну (м'яко кажучи) діяльність людини.
- Браконьєри безжально вигубили своїми електровудками ледь не всю рибу в Орілі, - продовжує дослідник, - вигрібають усих раків, не даючи їм можливості розмножуватися... Або масовий випас свійських гусей по берегах, які знищують унікальні червонокнижні рослини...
   І все заради чого, не може заспокоїтися Сергій Іванович: заради нової іномарки в гаражі? Чи теплої "європідлоги" в будинку тощо?
- Як же ці людці не розуміють, що вони реально обкрадають своїх дітей, онуків-правнуків?! - журиться мандрівник, що надивився в цивілізованих країнах діаметрально іншого ставлення до природи.
   Як подолати в українському суспільстві оце тупе жлобство? Яке досі не поборюють жодні закони чи штрафи? Сергій Гордієнко говорить, що знає, як би можна було швидко і ефективно подолати браконьєрство в Україні, за прикладом Європи. Аще ле, на жаль, ті кардинальні методи для нашої країни з вибірково-ліберальним устроєм не прийнятні.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ