Не зайве попередити і про можливий дефіцит продуктів харчування

Микола Ясень 10.11.2022 317
Не зайве попередити і про можливий дефіцит продуктів харчування

Чим ближче до зими, тим більше тривог та переживань, наскільки нам вдасться її легше пережити. Уже й українські урядовці голосно застерігають, що важкою видасться вона. Що тоді говорити про органи влади на місцях, в громадах, містах та великих і малих  селах. В першу чергу мова йде про подачу електроенергії та води, а також газу. І про обігрів та опалення, звичайно. Як у багатоквартирних житлових помешканнях, так і індивідуальних приватних. А щойно, може навіть трохи несподівано, в один голос практики, спостерігачі та експерти продовольчих ринків почали застерігати населення і від ймовірного прийдешньої зими дефіциту продуктів харчування. Чи, якщо хочете, і лякати ним.
А все через те знову, що прокляті рашисти-терористи, щоб поголовно усі вони передохли, в день і в ночі своїми ракетами та іранськими дронами-комікадзе не перестають руйнувати і знищувати наші об’єкти енергетичної та комунальної і соціальної інфраструктури. Покищо найбільш уже дошкульно це відчутно перебоями з подачі електроенергії. Від чого, виявляється, потерпають також переробні підприємства та підприємства харчової галузі. Виробництво тих же молокопродуктів чи м’ясних і ковбасних технологічно тривалі у часі і передбачають безперервні процеси. Отож відключення електроенергії нехай і на обмежені години не дають змоги повноцінно займатися виробництвом уже зараз багатьох видів продуктів – як правило тих, які користуються у споживачів найбільшим попитом. Що роблять їх виробники? Звичайно, що шукають шанси працювати і в екстремальних умовах. Переходять, приміром, на тризмінний графік, щоб користуватися будь-якими нагодами, які «надаватимуть»  планові відключення електричного струму. Одначе чимало з них наразі відмовляються від випуску продуктів, котрі через перебої з електрикою швидко псуються чи не дозволяють на повну потужність завантажувати обладнання. А процентів до двадцяти уже призупинили своє виробництво, і якщо не згортають його, то вичікують на кращі часи.
Зараз ще не дуже помітне скорочення наповнення полиць у мережах вітчизняних супермаркетів, оскільки чимало народу виїхало за межі держави, а внутрішні переселенці зменшили навантаження на небезпечні регіони, які перебувають у зонах бойових дій і прифронтових. Непокоїть і той прикрий факт, що багато наших співвітчизників залишилися без роботи і гідних доходів, відтак покупна спроможність невеселі «співає романси», от люди і обмежують свої, даруйте, апетити найнеобхіднішими наборами продуктів. На «розкоші» просто не вистачає. Але ж це триватиме принаймні не вічно. А якщо те чи інше переробно-харчове виробництво пригальмувало чи й зупинилося, то потім «запускати» його  доведеться не відразу. Не одним, коротше, махом. Бо це і неминучі втрати поставок сировини, і напрацьованих зв”язків з замовниками. Часто-густо тим же виробникам-підприємцям прийдеться все одно, що знову налогоджувати свій бізнес. Не виключено, що багато хто з них обере тим часом можливість перенести його за межі України. Та навіть у межах України щось на зразок переселення і цілих підприємств не кращим чином дасться взнаки.
Єдине, що знайшли за потрібне оприлюднити експерти з виробництва продуктів харчування та ринків їх збуту – якщо енергетична інфраструктура не буде зазнавати руйнацій, які завдає нині «руський мір», то дефіциту продуктів харчування ми уникнемо. Інша річ, чи дасть нам це зробити здуріла путінська росія? Тому навіть самі виробники наїдків закликають українців по можливості якомога повніше припасти, закласти і так далі продуктів на цю зиму. Бо війна війною, а їсти завжди хочеться.
                                                                                 

   
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ