НОВИН ЗАВЖДИ БАГАТО І РІЗНИХ. АЛЕ ЧИ ВСІ ПРИЄМНІ?

Микола Нечипоренко 13.05.2023 425

  Дніпро-Арена знову прийматиме вболівальників / фото ФК Дніпро-1

Маємо те, що маємо, на превеликий жаль: під час воєнного в Україні стану переважають далеко не кращі новини і події. Більше таких, що не можуть радувати та викликати приємних емоцій. Тож ми вирішили спробувати серед маси нинішніх перипетій, образно кажучи, виловити бодай на хвилинку кілька втішних і навіть оптимістичних. Чи таких, як ось новина, котрою поділилися в прес-службі футбольного клубу «Дніпро-1».

Це для нас сталося ніби ще як і несподівано. Бо телефонує в редакцію мешканець міста Дніпро Віктор Забудський і запитує, а швидше дивується і не може розумом своїм збагнути, чому наш «Дніпро-1» свої домашні зустрічі в чемпіонаті України проводить аж в Ужгороді на тамтешньому провінційному стадіоні «Авангард»? З тієї причини, що Дніпропетровщина недалеко від зони бойових дій і тут часті повітряні тривоги? Так тривоги, на думку Забудського, у нас оголошуються не набагато рідше, ніж по всій Україні. Це по-перше. А по-друге «Чорноморець» приймає клуби-гостей вдома. Не зважаючи на те, що в Одесі значно, скажемо так, неспокійніше, ніж у Дніпрі. Або наш «Кривбас» теж проводить свої поєдинки вдома, хоч Кривий Ріг майже прифронтовий, і давно. Та й той же «Інгулець» з пересічного райцентру Петрове, який під боком знову ж таки Кривого Рогу, не боїться грати «у рідних стінах»!

То сьогодні ми квапимося сповістити, що нинішній чемпіонат, який уже наближається до кінця, «Дніпро-1» дограє ще на стадіоні в Ужгороді, одначе в наступному сезоні твердо намірився вернутися на рідний домашній стадіон «Дніпро-арена». З чим ми його й вітаємо, а також численних шанувальників-уболівальників. Єдина прикрість – дніпровський клуб явно збережеться серед лідерів-переможців чемпіонату 2022-23 років, але єврокубкові ігри муситиме все ж проводити не вдома. За попередніми даними, швидше всього у Польщі.

Тим часом від сьогоднішньої суботи і далі у всі вихідні на дніпрян чекає ще одна цікава й зворушлива може новина: відновлює свої постійні рейси екскурсійний ретро-трамвай, відомий під назвою «Перший трамвай рідного міста». До речі, трамвай у колишньому Катеринославі появився дійсно раніше, ніж у тому ж навіть Києві – у 1897 році! І тепер возить-катає екскурсантів від залізничного вокзалу до Центрального універмагу і назад вагон, котрий наче і був першим у нашому місті, отож знайдений і реставрований. Ясна річ, ним проїхатися задоволення не безкоштовне. І шкода, але електротранспортники Дніпра застерігають, що пільги для пенсіонерів на ньому не передбачені.

Ще така ось трапилася днями зовсім не дріб'язкова, як може видатися декому, новина: в природничому ландшафтному парку «Приінгульський» у Криворіжжі біолог Вікторія Тротнер натрапила на рідкісну дикоростучу квітку, яка зветься Півники понтичні. Дуже схожа на ті півники, які ростуть у багатьох дворах по селах, але ще гарніша і куди привабливіша в польових та степових умовах. Знахідка цінна тим, що Понтичні півники давно занесені до Червоної книги, а у нас у Дніпропетровщині востаннє їх бачили майже сорок років тому, поблизу Верхньодніпровська та П'ятихаток.

Якщо хочете знати, за нерядову подію сприйняли також у Слобожанській громаді вихід чергового, п’ятого номера друкованої газети «Слобожанський вісник». А дивуватися справді є чому: поки паперові засоби масової інформації дружно зникають-помирають, Слобожанська ОТГ для своїх мешканців видає чималим накладом власну газету, розповсюджуючи її ще й безкоштовно не лише в «столиці», а і в селах Степове, Партизанське, Балівка, Олександрівка та Василівка. Що неабищо, оскільки сільський народ, особливо пенсійного віку, погодьтеся, масово ще не має змоги користуватися електронними інтернет-виданнями. Газета на папері – це значно надійніше.

Инфографика: radiosvoboda.org

А неабиякі надії сьогодні виникають у всіх у Дніпропетровщині - у тих, хто люто ненавидить корупціонерів та казнокрадів і над усе воліє, аби їх із числа тим паче державних службовців та чиновницької братії якомога швидше усіх поголовно переловили і пересадили у тюрми-в’язниці та буцегарні. Щойно настільки обнадійливі перспективи ніби справді появилися. Адже Національне антикорупційне Бюро України повідомило про створення у місті Дніпро свого окремого відділу детективів, котрі й отримають тут змогу пильніше стежити за корупційними злодіяннями «в регіоні та здійснювати розслідування місцевих топ-корупціонерів, де останнім часом різко зростає кількість кримінальних злочинів, а відтак і проваджень».

Позов ДЕІ до 'піщаного барона' Алмазова з Дніпропетровщини висить у суді вже півтора роки

Дмитро Алмазов із Дніпра викрав сотні тисяч тонн піску із незаконного 50-гектарного кар'єру в Китайгородській ОТГ, на сотні мільйонів гривень. Та за 2, 5 роки "діяльності" "піщаного нелегала", якого явно прикривають органи влади та правопорядку Дніпропетровщини, досі навіть арешт на сплюндровані ним землі не накладений... І так само 2, 5 роки "невтомно" і, ясна річ, безрезультатно (!) розслідується кримінальна справа проти спритного ділка...

Що зростає лише останнім часом, то це навряд. Уже давно корупційна злочинність в області аж буяє, цвіте, смердить і тхне. А що поява і тут відділу НАБУ допоможе викорінювати те ж безпрецедентне розкрадання бюджетних коштів, у багатьох віри покищо мало - ось це ближче до істини. Залишається лише надія, що розширення штату грізних детективів-нишпорок безслідно не мине. Надія зрештою помирає останньою.

                                                                                 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ