Обережно і будьте пильними: ПОЗИЧАЮТЬ ГРОШІ НІБИ ВАШІ ДРУЗІ, А НАСПРАВДІ ШАХРАЇ

За матеріалами інтернет-видань 20.08.2024 50

 

Катерина СІМБУЛЕНКО.

Коли ви отримуєте текстове повідомлення від друзів, це ще не означає, що його вам написали саме вони. Особливо не завадить виявити пильність, коли до вас звертаються із проханням позичити гроші.

«ПРИВІТ! Мені заблокували картку, терміново треба гроші… (і називається сума). Позич мені, будь ласка, швидко поверну. Номер картки… (і наводяться 16 цифр)». Отримавши таке повідомлення, багато користувачів соцмереж без особливих вагань переказують необхідну суму. Адже переконані, що їхні близькі люди й справді конче потребують допомоги. На жаль, такою довірливістю часто користуються шахраї.

«Лише впродовж тижня таким чином втратили свої заощадження 143 жителі Житомирської області. В усіх випадках ошуканці діяли за однаковим сценарієм: отримавши доступ до чужих акаунтів у месенджерах, розсилали їхнім друзям повідомлення з проханнями позичити гроші на різні потреби, як-от лікування, погашення кредиту, якась нагальна покупка для дитини тощо», — значиться у повідомленні Головного управління Національної поліції у Житомирській області.

Водночас правоохоронці звертаються до всіх співвітчизників: «Шановні громадяни! Закликаємо вас ніколи не квапитися з переказом коштів, а ретельно перевіряти будь-які прохання про фінансову допомогу в соціальних мережах. Не надсилайте відразу гроші. Натомість ліпше самі зателефонуйте відправнику (у вас же є його телефон) та перепитайте, чи й справді потрібна така допомога, та уточніть деталі. Якщо неможливо зв’язатися зі знайомим телефоном, поставте кілька запитань, відповіді на які може знати тільки ця людина, та переконайтеся, що ви спілкуєтеся саме з нею. Якщо доступ до ваших даних отримали сторонні особи й від вашого імені розсилають такі повідомлення, сповістіть про це максимальну кількість друзів та застережіть їх від переказу коштів. І зверніться до поліції.

Пам’ятайте, що шахраї знаходять влучні слова й зазвичай дуже переконливі, аби заробити якомога більше на довірі своїх жертв. Будьте уважними, не дайте себе ошукати та не дозволяйте ошуканцям збагатитися вашим коштом! Розкажіть про заходи перестороги своїм рідним, сусідам та знайомим».

                                                       Газета українських селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ