Обухівська громада Дніпропетровщини з оптимізмом ставиться до питання високої води: «Головне - щоб каскад Дніпровської ГЕС витримав, а все інше поборемо»

Марина Бабич 21.04.2023 400
Обухівська громада Дніпропетровщини з оптимізмом ставиться до питання високої води: «Головне - щоб каскад Дніпровської ГЕС витримав, а все інше поборемо»

В Обухівській селищній територіальній громаді Дніпропетровщини весняна повінь дала про себе знати  ще 14 квітня. Надзвичайники помітили, що Оріль стала трохи інакшою. Вода потихеньку, але настирливо наступала на свої ж береги, і вже за кілька днів до селищної ради зателефонувала стурбована жінка з вулиці Кленової. Вона попросила рятувальників відкачати воду з двору і привезти для неї бутильованої питної води і для подвір'я  - кілька мішків з піском. Рятувальники своїми силами загородили, як могли, її помешкання від води. Але марно боротися з тим водяним простором, який наступав. Жінка зі своїм помешканням вже опинилася  в центрі озера, тому заспокоїли і  пояснили, що відкачування води, коли її навколо безмірно - марна справа. За день мешканка громади покинула свою оселю. Пік розливу в Обухівській ТГ припав на 16,17,18 квітня.
Про це телефоном "Фермеру Придніпров'я" розповів пан Олександр, завідуючий сектором з питань надзвичайних ситуацій Обухівської селищної ради. Він, зокрема, зазначив, що місцеві старожили пам'ятають такий розлив води на цих теренах ще у далеких 1968-1969 роках.  


За словами Олександра, наразі ситуація з паводком в громаді стабілізується, за останні дві  доби вода знизилася приблизно на 30 см. Стало можливим проїхати по дорозі, якої три дні тому взагалі не було видно.

"Обстановка значно покращується, і дай, Бог, щоб вода продовжувала  падати.  Загальна площа затоплень в громаді сягнула 15 га приватних домоволодінь. Найбільше постраждала вулиця Кленова - це десь 11-12 га домоволодінь, потім провулок Глухий, там приблизно з дорогами, садками людей можливо 2 га. Це все на око, бо добратися туди ніяк. І вулиця Прибрежна, вона знаходиться в низині, там підтоплено три приватних володіння. Але ситуація поліпшується, і я сподіваюсь, що ми вийдемо на нормальний  рівень нашої річки", - повідомив пан Олександр.

Він додав, що евакуаційних особливих заходів не відбувалося. 16 -17 квітня надзвичайники на човні вивезли жінку з вулиці Кленової. 

"Ніхто з людей не залишався в пунктах евакуації та в місцях розселення евакуйованих осіб. Всі люди просто виїхали  до родичів, знайомих, або в свої квартири. Втім, тут спочатку цілодобово чергували ДСНС, швидка, аварійно-рятувальна служба з усім обладнанням, а згодом на затоплених місцях цілодобово стоять пости поліції. Ні на хвилину хлопці не покидали свої пости.  Ми, працівники виконкому селищної ради, також були цілодобово на чергуваннях", - зауважив Олександр.

Пане Олександре, на яку висоту піднялася Оріль за цей час?

"Високо. Десь близько півтора метри".

Коли дивилися, як росте на очах вода, що думали?

Я вам скажу так, напевно, це думки не тільки мої, а й усіх українців. Нас вже важко чимось налякати. (Ми вдвох засміялися)
Ви знаєте, мабуть, за ці півтора роки ми пережили вже свої найстрашніші емоції ... Перші думки були: головне, щоб каскад Дніпровської ГЕС витримав, а все інше ми поборемо!

Так на завершення сказав пан Олександр, і мені подумалося, що рівновага наша і оптимізм - в почутті гумору, яке визволяє з будь - якої біди.
На цьому дякую Олександру за оперативне надання не тільки інформації, а й  позитивного настрою  читачам "Фермера Придніпров'я".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ