Ой, Україно, з горіха зерня

Марина Бабич 02.01.2022 728

Україна посідає п'яте місце серед експортерів волоського лущеного горіха.Серед експортерів цілого горіха  наша країна входить до десятки. Понад пів тисячі українських компаній постачають горіхи на 82 зовнішні ринки у різних куточках світу. Переважна більшість продукції ( в основному лущений горіх) потрапляє до країн-членів ЄС (65,8%). Частка українських поставок у загальному імпорті цього продукту до ЄС становить  близько 13%. Повідомив https://kurkul.com/
 У Європі основні імпортери горіхів - це Німеччина й  Польща. Вони переробляють українські горіхи і продають до країн Перської затоки за вищими цінами.
Друге місце у світі за споживанням українських горіхів посідають країни Близького Сходу (16,7%). На третьому місці — країни ЄАЕС (5%). Конкурентами України на «горіхових» ринках ЄС є США, Мексика, Чилі та Китай.


Якщо у  2019 році лущений горіх на європейському ринку продавали за 6,5 €/кг,  то у 2020 році ціна зменшилася до 5,5 €/кг.
Ціна  ж цілого волоського горіха  на початку 2021 року на світовому ринку становила приблизно 2 €/кг. Попередня ціна складала 2,4-2,6 €/кг. Опускають ціну американські виробники, які є флагманами  у вирощуванні якісного, сортового волоського горіха. Вони вміють правильно просувати свій продукт, мають потужну інформаційну та маркетингову стратегію. США виробляє 1 млн. 100 тис. т волоського горіха.

За 10 місяців 2021 року в Україні площі під горіхом зросли до 19,1 тис. га.
Основні насадження волоських горіхів  зосереджені  в Чернівецькій, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Хмельницькій, Донецькій областях. Валові збори концентруються з огляду на рівень урожайності  в Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій та Донецькій областях: 48,3 тис. т (43%).
Площі горіхових садів в Україні різні: від 4 до 20, 50, 70 га. За 2020 рік промислові виробники висадили в Україні близько 800 га горіхових садів. Інвестиції в гектар оцінюються на рівні $1,2−1,8 тис. Особливо помітним і суттєвим є закладання горіхів приватними підприємцями, що пояснюється посиленою увагою бізнесових структур останнім часом до горіхівництва.
На думку експертів, світовий ринок волоських горіхів до 2025 року зросте в середньому на 4,1%.

Поблизу Львова живе садівник Михайло Костюк. ВІн на початку горіхового бізнесу власними саджанцями засадив 10 гектарів  саду, чергуючи яблуні з грецьким горіхом. Нині чоловік має найбільшу в Україні плантацію чорного горіха,  площа її  понад 40 гектарів. Михайло вважає, що чорний горіх - найперспективніший:  можна мати прибуток як від плодів, так і від листя, а деревина особливо цінується в оздобленні дорогих автівок, яхт, меблів тощо.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ