ОМС можуть наразі лише передавати в оренду свої земельні ділянки

За матеріалами інтернет-видань 28.05.2024 282
ОМС можуть наразі лише передавати в оренду свої земельні ділянки

Команда Регіонального офісу «-LEAD з Європою» спільно із представниками Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області на черговій  інформаційній сесії обговорили ключові моменти державної політики у сфері земельних відносин України.

На думку Руслана Сивого, керівника Регіонального офісу U-LEAD на Рівненщині,   управління земельними ресурсами є надзвичайно важливим аспектом у розвитку територій, у економічній та соціальній сфері громад. Коли ОМС планують, їм важливо розуміти всі нюанси та законодавчі новації. Такі діалогові заходи є важливими, адже це можливість для громад не тільки отримати актуальні роз’яснення, а й обговорити із фахівцям Держгеокадастру проблемні питання.
Зазначаєося, що громадам важливо провести інвентаризацію земель, це допоможе раціонально її використовувати.

«ОМС мають опрацювати інформацію щодо всієї землі, яка у них є, щоб мати повну картину своїх можливостей. А далі — шляхами, передбаченими законодавством, громади матимуть змогу запропонувати потенційним інвесторам наявні земельні ресурси. Важливо пам’ятати про те, що під час воєнного стану є деякі обмеження щодо використання землі — наприклад, ОМС можуть наразі лише передавати в оренду свої земельні ділянки», - зауважив в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області Микола Шустов.
 

Серед законодавчих новацій - старт   другого етапу земельної реформи.
Так, з 1 січня 2024 року триває другий етап земельної реформи. Відтепер юридичні особи, зарєстровані за законодавством України, до яких не застосовується обмеження і заборони на придбання земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а також громадяни України отримали право набувати у власність до 10 тис. га землі.
Щодо фізичних осіб — громадян України, до яких не застосовуються обмеження або заборони на купівлю сільськогосподарської землі, для таких осіб зміни відбулися у лімітах у загальній площі, яку фізичні особи можуть набувати у власність з «до 100 га» на «до 10 тис. га». Для іноземних юридичних осіб, іноземців та осіб без громадянства нічого не змінилося — доступ до ринку сільськогосподарської землі для таких осіб закритий до моменту вирішення цього питання на референдумі.
Ще з важливого — нові зміни до Бюджетного кодексу, які врегульовали розподіл надходжень від оренди державних земель сільськогосподарського призначення між державним та місцевими бюджетами. Нові правила стосуються розподілу 12% від нормативної грошової оцінки землі, які будуть стартовою ціною на аукціонах з передачі земель в оренду. Тепер 90% цих надходжень спрямовуватимуть до державного бюджету, а 10% — до місцевих бюджетів.
Говорили спікери й про консервацію земель. Уряд вніс зміни до Типового договору оренди землі та доповнив перелік земельних ділянок, що підлягатимуть консервації. Мова йде про земельні ділянки, забруднені хімічними речовинами внаслідок надзвичайних ситуацій та/або збройної агресії та бойових дій під час дії воєнного стану, а також земельні ділянки, на яких розташовані військові інженерно-технічні або фортифікаційні споруди.
Під час інфосесії  громади отримали роз’яснення щодо повноважень у сфері державного контролю за використанням та охороною земель виконавчими органами сільських, селищних, міських рад та територіальних органів Держгеокадастру. Також обговорили й агрохімічне обстеження земель і комплекс землевпорядних та землеоціночних робіт.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ