ОСІННЄ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ СОЦІАЛЬНИХ ВИПЛАТ

За матеріалами інтернет-видань 07.09.2023 339

 

Олена КОЩЕНКО.

Із настанням вересня у державі набули чинності суттєві нововведення в системі соціального забезпечення. Деяких громадян залишать без соцвиплат і грошової допомоги. Кому приготуватись? А як щодо тарифів і пенсій, чи зазнають вони змін? Зрештою, які іще новації чекають нас восени?

Частину переселенців позбавлено підтримки

ВЖЕ з 1 вересня частина переселенців не можуть отримувати щомісячні виплати на проживання від Міністерства соціальної політики. Їх скасовано. Передовсім ідеться про тих громадян, які тривалий час, понад 30 календарних днів поспіль, перебували за кордоном і не встигли повернутися на територію України до 1 серпня 2023 року. У держави є інформація про виїзд людини за кордон. А якщо вірити даним Державної прикордонної служби, то станом на серпень 2023-го під рішення Мінсоцполітики про припинення виплат на проживання потрапило 110 тисяч громадян України з офіційно оформленим до цього статусом «внутрішньо переміщена особа».

Водночас із вересня в Україні ще й набули чинності нові правила нарахування грошової допомоги для внутрішньо переміщених осіб. З осені вже враховується їхній майновий стан. Отже, фінансової підтримки позбавлено переселенців, котрі, наприклад, придбали новий автомобіль, якому менш як 5 років із моменту випуску, або якусь іншу дороговартісну річ на суму понад 100 тисяч гривень (включно із земельною ділянкою, будинком чи дорогоцінними металами), або ж тримають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тисяч гривень. Те ж стосується й біженців, які мають у власності житло, розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться бойові дії, або є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 квадратного метра на одного члена сім’ї. У разі ухвалення соцслужбами рішення про припинення виплат про це має бути повідомлено такого переселенця. Юристи зазначають, що це рішення можна оскаржити, надавши необхідні документи.

Тим часом, якщо людина не підпадає під жоден із вказаних пунктів, їй автоматично продовжать допомогу. Сума її незмінна ще з минулого року і становить 3 тисячі гривень для дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі — для українців старше 18 років. Вони продовжуватимуть отримувати щомісячну допомогу до кінця січня 2024-го (після цієї дати порядок виплат уряд знову перегляне).

Допомога потерпілим від підтоплення

НАША газета вже повідомляла, що громадяни, постраждалі внаслідок підриву Каховської ГЕС, можуть отримати одноразову матеріальну грошову допомогу незалежно від того, чи зареєстровані вони як ВПО і чи одержують щомісячні виплати на проживання. Тобто скасовується необхідність перевірки осіб, які претендують на призначення грошової допомоги стосовно того, чи отримували вони допомогу як внутрішньо переміщені особи. Подати заяву на отримання такої допомоги можна в будь-якому управлінні соціального захисту. Термін прийому заяв продовжили до кінця жовтня.

Передовсім ідеться про допомогу від держави в розмірі 5 тисяч гривень, яку можуть отримати жителі Херсонщини та Миколаївщини, чиї будинки зазнали підтоплень і які станом на 6 червня 2023 року перебували на цих територіях.

Також у жовтні мешканцям названих областей іще й повинні заплатити компенсації за втрачений урожай внаслідок підтоплення через підрив Каховської ГЕС. Так, за знищений стихією урожай овочів на площі 0,01 га надається компенсація розміром 3318 грн. Жителям Херсонщини виплачуватимуть не більш ніж за 0,3 га (тобто максимум — 99 540 грн), а жителям Миколаївщини — не більш як за 0,2 га (максимум — 66 360 грн). Звертатися потрібно до комісії, яку створить військова адміністрація для обстеження земельних ділянок. Рішення щодо надання компенсацій ОВА так само ухвалюватимуть до 1 жовтня 2023 року. Гроші перераховуватимуть на банківські рахунки отримувачів.

Доплати пенсіонерам від ООН

БЛИЖЧЕ до середини осені мають одержати додаткові виплати і пенсіонери, що перебувають у прифронтовій зоні або ж на територіях активних бойових дій (список таких населених пунктів по областях чітко визначений ухвалою уряду). Цього разу над­бавку до пенсії таким українцям надасть ООН, проте отримають її не всі, а лише ті, у кого розмір пенсійної виплати становить менше як 3000 гривень на місяць, або ж ті, хто починаючи з 1 березня 2023 року не отримував додаткових грошових виплат від будь-яких міжнародних організацій.

Заявку на отримання допомоги можна заповнити на інформаційній платформі єДопомога (edopomoga.gov.ua). Розмір додаткової грошової допомоги визначається як різниця між 3000 грн та пенсійною виплатою, але не може бути менш як 100 грн. Наприклад, якщо пенсіонер отримує пенсію 2400 грн, то йому доплатять 600 гривень.

Звичайно, за нинішніх цін на життя це невелика підмога, та все ж і таким грошам багато хто з пенсіонерів зрадіє. Як відомо, цієї осені, як і загалом до березня 2024-го, підвищення пенсій у країні взагалі не передбачено. За винятком хіба що пенсіонерів, яким цього року виповниться 70, 75 чи 80 літ, — вони матимуть вікову надбавку. Співвітчизники, яким виповнилося 80 років і більше, продовжують отримувати доплату до пенсії у розмірі 570 грн, віком 75-80 років — 456 грн, 70-75 років — у розмірі 300 грн.

Нагадаємо, мінімальна пенсія на початку року становила 2093 грн і залишиться без змін до кінця 2023-го. Точніше, це соціальна допомога для осіб, які до 65 років не напрацювали потрібного для отримання пенсії стажу. Для пенсіонерів із повним трудовим стажем мінімальна пенсія починається від 2760 грн.

Іще до відома тих пенсіонерів, які проживають на територіях бойових дій або тимчасово окупованих рф територіях України і яким було припинено виплату пенсії Укрпоштою через відсутність можливостей її доставляти. Відтепер і вони можуть віддалено подати заяву через вебпортал Пенсійного фонду для того, аби виплата пенсій їм здійснювалась на банківську карту. Але для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис Дія.Підпис. Або ж провести сеанс відеозв’язку з органами Пенсійного фонду. Схоже послаблення також зробили для тих, хто перебуває за кордоном.

А що з комунальними тарифами?

ІЩЕ одне болюче для всіх питання — тарифи на комунальні послуги. Попри оголошений урядом мораторій на їхнє зростання під час війни, більшість послуг за комірне все ж таки постійно дорожчає. І це тоді, коли через інфляцію в країні купівельна спроможність гривні (а відтак наших і без того мізерних зарплат і пенсій) тільки падає.

Нагадаємо, в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, водночас він не стосується електроенергії та холодної води. З 1 червня Кабінет Міністрів уже підвищив майже вдвічі тариф на електроенергію для населення з 1,68 грн/кВт-год до 2,64 грн/кВт-год. Ба більше, після цього минув усього місяць, як із 1 липня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тариф іще й на холодну воду! Раніше, згідно з рішенням НКРЕКП, з 1 липня 33 водоканали у різних областях України отримали підвищення тарифів. У Нац­комісії обґрунтували це здорожчанням електроенергії, зниженням попиту через від’їзд населення та підвищенням цін на пальне.

Це стало справжнім фінансовим шоком для мільйонів споживачів. Градус суспільного обурення настільки підвищився, що після нібито «втручання» вищого керівництва країни це рішення скасували. Кабмін схвалив рішення щодо незмінності тарифів на тепло для населення в новому опалювальному сезоні, про що 22 серпня повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Втім, готуймося до того, що вже у післявоєнний період на нас усіх очікує значне підвищення комунальних тарифів, ще більш шокове, ніж червневе на електроенергію. Будьте певні, попереджають експерти, задіяні у постачанні комунальних послуг компанії, більшість із яких є приватним бізнесом, обов’язково «надолужать» недоотримані під час війни кошти.

«Захист України» — по-новому

У ШКОЛАХ діти щойно взялися до занять. У всіх регіонах нашої країни із 1 вересня кардинально оновлено програму предмета «Захист України». Як повідомило Міністерство освіти та науки України, на цих уроках тепер навчатимуть дітей умінням, «необхідним для життя в реаліях сьогодення». Зокрема, у рамках викладання предмета збільшено кількість практичних занять та додано підготовку до опанування базовими технологіями, якими зараз користуються захисники та захисниці України. Програма включає навички домедичної допомоги, орієнтування на місцевості, знання з мінної безпеки, які допоможуть зберегти життя і здоров’я багатьом підліткам, та навички керування БпЛА.

Змінилися дати державних і релігійних свят

І НАОСТАНОК, говорячи про осінні зміни в житті українського суспільства, як не згадати про те, що віднині маємо і змінені дати низки державних і релігійних свят.

Верховна Рада змінила дати трьох свят — Різдва Христового, Дня Української Державності, Дня захисників і захисниць України. Відтепер Різдво Христове офіційно відзначатиметься в Україні 25 грудня, а не 7 січня (є відповідна ухвала синоду Православної церкви України про перехід із 1 вересня із григоріанського на новоюліанський календар; див. Православний календар на 4-ій полосі), День Української Державності — 15 липня, а не 28 липня, а День захисників і захисниць України — 1 жовтня, а не 14 жовтня. Відповідні зміни внесено до статті 73-ї Кодексу законів про працю України.

"Сільмькі вісті"

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ