Основні шкідники і хвороби сільськогосподарських рослин на полях Дніпропетровщини

За матеріалами інтернет-видань 21.06.2024 418
Основні шкідники і хвороби сільськогосподарських рослин на полях Дніпропетровщини

В області триває збирання врожаю озимого ячменю. В озимої пшениці і ярого ячменю спостерігається молочна стиглість; в озимого ріпаку та гороху дозрівають стручки, кукурудза викидає волоть, на соняшнику утворюються кошики, на деревах дозрівають плоди.
З середини другої декади червня в області помітні незначне зниження температури повітря та опади. Максимальна температура повітря підвищувалась до 32° тепла, поверхня ґрунту прогрівалась до 53° тепла. Мінімальна температура повітря знижувалась до 12,9° тепла, поверхня ґрунту охолоджувалась до 13º тепла.
В області опади випали нерівномірно, їхня сума становила від 6 мм до 40 мм. З випаданням дощів спостерігається покращення вологозапасів грунту. Стан посівів сільськогосподарських культур добрий.
ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області проаналізувало ріст і розвиток шкідників на полях нашого краю. Експерти зауважують, що на посівах зернових колосових культур виявлено появу та шкодочинність імаго хлібної жужелиці. Заселено 20% обстежених площ.
Личинки клопа черепашки шкодять на 42% обстежених площ посівів зернових колосових культур за середньої чисельності 0,4 екз./м². Пошкоджено у середньому 2% колосків.
Злаковими попелицями заселено 52% обстежених площ посівів ярого ячменю.
Жук кузька шкодить осередково, заселено 24% обстежених площ посівів зернових колосових культур, у середньому - 2% колосків за середньої чисельності 1 екз./росл.
Гусениці капустяної молі І покоління перебувають у залялькованому стані.
При проведенні аналізу 100 стручків гороху встановлено середню чисельність гусениць горохової плодожерки та личинок горохового зерноїда – 1 екз./стручок при заселенні та пошкодженні 3% стручків у середньому ступені.
Гороховою попелицею заселено всі обстежені площі посіву гороху, у середньому - 2% рослин за середньої чисельності 2 екз./росл., максимально – 1 колонія.
Волога погода другої декади червня сприяла розвитку та поширенню хвороб сільськогосподарських рослин. При обстеженні посівів виявлено збільшення відсотка уражених площ та рослин хворобами.
Септоріозом колоса уражено 15% обстежених площ посівів озимих зернових колосових культур, фузаріозом колоса уражено 9% обстежених площ посівів озимих зернових колосових культур, альтернаріоз - на  28% обстежених площ посівів озимого ріпаку.
Септоріозом та борошнистою росою уражено 50% обстежених площ посівів ярого ячменю, у середньому – 2% рослин, максимально - 3%, розвиток хвороби - 1%.
Аскохітоз та іржу на посівах гороху виявлено на 60% обстежених площ посіву гороху, уражено у середньому 1,5% рослин, максимально - 3%, розвиток хвороби - 2%.

На посівах кукурудзи триває літ та розпочалось відкладання яєць стеблового метелика. На 10 кроків налічено у середньому 1 метелика.
Смугасті блішки. Триває активне живлення шкідника. Заселено 100% обстежених площ посіву кукурудзи, пошкоджено у середньому 3% рослин за середньої чисельності 1 екз./росл.
Геліхризова попелиця. Заселено 36% обстежених площ посівів соняшнику, у середньому - 2% рослин, середня чисельність - 3 екз./росл.
Зливові дощі сприяли змиванню попелиць з рослин сої, при обстеженні виявлено зменшення чисельності шкідника. Заселено всі обстежені площі посіву сої за середньої чисельності 3екз./росл.
Після проведення хімобробок посівів соняшнику та сої спостерігається зменшення чисельності павутинного кліща та попелиць.
На посівах соняшнику та сої триває шкодочинність павутинного кліща. Заселено 20% площ посівів соняшнику та 100% площ посівів сої, у середньому – 1,5% рослин за середньої чисельності 2 екз./лист.
Альтернаріоз на соняшнику. Хворобу виявлено на 19% площ. Уражено у середньому 1,5%, максимально - 3% рослин, з розвитком хвороби - 1%.
Кладоспоріоз (бура плямистість). Уражено 4% площ, у середньому - поодинокі рослини, максимально - 1% рослин, з розвитком хвороби – 0,5%.
Фузаріоз на посівах соняшнику. Уражено 11% обстежених площ посівів, у середньому - 1% рослин, максимально - 2%, розвиток хвороби – 1%.
Пероноспороз на сої. Уражено 40% обстежених площ посівів, у середньому- 1,5% рослин, розвиток хвороби - 1%.

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ