Основний споживач пального в економіці - агросектор

За матеріалами інтернет-видань 08.04.2024 370
Основний споживач пального в економіці - агросектор

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році загальне споживання дизпалива у сільському господарстві становило 972 тис. т., що на 33 % менше довоєнного 2021 року. Така ж ситуація і з бензином.
Скорочення споживання енергоресурсів в сільському господарстві призвело до зменшення енергомісткості аграрної продукції у 8 разів – 5,2 кг умовного палива в 2022 році проти 41,6 кг у 1995 році.
Оскільки Україна імпортозалежна від нафти і нафтопродуктів, це стимулює до пошуку шляхів скорочення витрат паливних ресурсів для підвищення ефективності сільськогосподарського виробництва.

Як зазначив завідувач відділу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Захарчук, зменшення енергоємності в сільському господарстві можна досягти шляхом комплексного запровадження низки системних заходів, включаючи:
– раціональне розміщення сільськогосподарських культур у полях сівозмін, наближення виробництва продукції до місця споживання чи переробки шляхом побудови вертикально-інтегрованих структур та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на базі територіальних громад та новостворених районів;
– оптимізація структури посівних площ з розширенням малоенергоємних та нішових культур, таких як гречка, просо, овес, коноплі, льон, часник, спаржа, плодових та ягідних культур, горіхів на основі фастплант технологій в поєднанні із високоефективними економічними, екологічними, технологічними механізмами їх використання;
– оптимізація технологічних параметрів вирощування і збирання сільськогосподарських культур за рахунок заміни енергоємних операцій менш енергоємними;
– створення принципово нових комплексів енергозберігаючих машин і обладнання, технологій виконання механізованих робіт (мінімальна та нульова обробки ґрунту);
– застосування нетрадиційних джерел енергії та перехід на біопаливо згідно Енергетичної стратегії України до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» шляхом збільшення частки споживання біопалива до 20 % від загального споживання пального,  - зауважив Олександр Захарчук.

 

Інститут аграрної економіки

 

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ