Освітня діяльність громад у літній період

За матеріалами інтернет-видань 04.08.2023 394
Освітня діяльність громад у літній період

Під такою назвою відбулась інформаційна сесія на базі «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області.
Йшлося про кроки, які необхідно здійснити засновникам комунальних ліцеїв, прогнози та ризики, а також кращі практики в громадах.
Зазначалося, що наразі в освітній сфері відбувається процес трансформації старшої школи в профільні ліцеї. Він складається з кількох етапів і має завершитися 1 вересня 2027 року. Один із проміжних етапів — це  підготовка планів формування мережі навчальних закладів до вересня 2024 року.

"Я вважаю, що з офіційним затвердженням мережі ліцеїв поспішати не варто, краще дочекатися 1 вересня 2024 року. Є висока ймовірність змін у законодавстві, що регулює питання профільної освіти. Але формування мережі ліцеїв на рівні громади варто розпочати вже цього літа, якщо ви досі цього не зробили", — зазначив Сергій Дятленко, експерт U-LEAD з освіти.

Він додав, що місцеві ради можуть приймати рішення про створення комунальних ліцеїв. Для цього необхідно дослідити демографічну ситуацію, провести підготовчу роботу з дітьми, педагогами та батьками.

"Наприклад, якщо в громаді у 2023 році менше, ніж 150 п’ятикласників, то про самостійне утворення ліцею годі й говорити. Але ви можете створити профільний навчальний заклад, об’єднавшись з іншою громадою. Тому вже сьогодні треба обговорювати, домовлятися, планувати, «торгуватися» щодо створення такого закладу", — пояснив нюанси експерт.

Як зазначила Олена Заїка, начальниця відділу освіти, молоді і спорту Красилівської міської громади Хмельницької області, процес створення ліцею вимагає тривалої комунікації з мешканцями громади, з педагогами і  вихованцями.

"У нашій громаді з населенням 30 тисяч мешканців уже третій рік функціонує профільний ліцей. Коли відбулося об’єднання, на їхній території працювали понад 10 шкіл ІІІ ступеня, які вона не була спроможна розвивати, освітньої субвенції вистачало лише на зарплати, а якість освіти була не найкращою.
Трансформація старшої школи в ліцей тривала понад рік. За цей час провели дослідження серед учнів 10-11 класів щодо предметів та напрямів, які їм необхідні. Сформували колектив вчителів, готових працювати саме в старшій школі. До речі, з понад 300 педагогів громади лише 75 виявили бажання працювати в ліцеї. Водночас звільнень та скорочень вчителів у інших навчальних закладах не відбулося. Внаслідок створення ліцею жоден педагог не постраждав", — зауважила Олена Заїка.

На її думку, якість освіти в громаді підтверджується успіхами і досягненнями учнів.

"Наші ліцеїсти – переможці конкурсів Малої академії різних рівнів. Цьогоріч двоє випускників склали НМТ на 200 балів. Батьки під час опитування говорили, що вони перестали витрачати кошти на  репетиторів. У нас висока конкуренція за учнів. Місто Красилів розташоване за 35 км від обласного центру й раніше найкращі учні йшли до обласного ліцею. Ми дуже боролися за те, щоб вони залишалися в громаді", — підкреслила пані Олена.

За її словами, не обов’язково всім дев’ятикласникам йти в старшу школу,  альтернативою може бути профтехосвіта. Вчасне опитування учнів щодо особистої реалізації допомогло поповнити  профтехучилище здобувачами освіти. Воно раніше постійно їх не «добирало» на бюджет, а тепер із набором все владналося.

"Завдання засновників комунальних ліцеїв — створити конкурентоспроможний заклад. Із сучасними профільними напрямами, матеріально-технічною базою і педагогами, які постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень, — наголосив Сергій Дятленко, — саме тому треба розпочати цю роботу вже сьогодні".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ