«Панель керівника громади» слугуватиме для мешканців і гостей Лозуватки зручним і доступним сервісом

За матеріалами інтернет-видань 05.10.2023 234

Серед громад Дніпропетровщини Лозуватська вирізняється новим доступним сервісом "Панель керівника громади". Тут в режимі реального часу представлені всі дані про розвиток громади, її фінансування, населення, туристичні локації, освітянські заклади, зареєстровані підприємства.

За словами Ігора Петренка, начальника відділу цифрової трансформації Лозуватської сільської громади, ідея належить самим працівникам сільради.

"Було багато телефонних дзвінків у раду з запитаннями на кшталт:«А яке в нас зараз населення на сьогодні?», «А скільки в нас населених пунктів?» і так далі. Тому логічно було це все зібрати в один файл, це спочатку була гугл-таблиця, а ще логічніше — на зрозумілій вебсторінці", — розповів Ігор Петренко.

Лозуватська територіальна громада виникла наприкінці 2020 року. Тоді з семи сіл вона розширилась аж до 32 -ох і 18-и тисяч жителів. Такі зміни стали стимулом вивчити самих себе.

У початковій версії отримали таблицю з адмінбудівлями, школами тощо, показали це все на карті. Потім стало зрозуміло, що взагалі всю інформацію можна зобразити в таблицях і зберігати її у "хмарному" сховищі — так вона точно не загубиться.
Коли ж у проєкті відчули, що це класне рішення для внутрішнього використання, усвідомили, що ця інформація за своєю суттю є публічною: вона може бути корисна всій громаді. Тому вирішили глибинно зайнятися розробкою сайту.
У процесі роботи в програмі "Громада 4.0" сайт "обріс" багатьма сторінками: тут є розділи для працівників і керівництва громади, а також  мешканців, гостей, туристів, інвесторів.
Приміром, керівнику медичної сфери важливо розуміти, які існують показники фінансування, комунальним службам, - на якій вулиці  бракує сміттєвих контейнерів, ВПО,  -  де  розташований ЦНАП чи лікарня, бізнесменам - хто із конкурентів вже "завоював" цю територію.

"У нас громада на піковому етапі приймала майже 1400 внутрішньо переміщених осіб. А з врахуванням, що населення громади 18 тисяч, додалось ще приблизно 10%. Тобто це досить велика кількість людей, які також потребували знати, куди вони, власне, приїхали", — пояснив Ігор Петренко.

Команда проєкту прагне в "панелі керівника громади"звести докупи всі напрацьовані цифрові рішення громади: сервіс сплати податків онлайн, чат-бот тощо.

"Ми хочемо зробити для наших наявних і потенційних мешканців, наявних і потенційних підприємців такий зручний дашборд, на який зайшов, отримав, побачив усе найголовніше — і все", — зауважив  Ігор Петренко.

Також тут обов'язково зазначатимуться контакти та форма зворотнього зв'язку з місцевою владою.
На думку Ігоря Петренка, ця розробка повинна мати більший попит в користувачів, аніж офіційний вебсайт громади.

"Він цінний, як джерело інформації, але, на жаль, не популярний з-поміж жителів громади. Чесно вам скажу: і будучи простим мешканцем, і будучи працівником сільської ради, бачу, що крім правоохоронних органів, ця інформація не багатьом цікава. Усі ці рішення, розпорядження і так далі. Для людей важливий результат тих рішень.  А що стосується новин, оголошень, 90% населення дізнається цю інформацію з різних розсилок соціальних мереж", - наголосив розробник.

Передусім, цей проєкт популяризуватимуть у Лозуватській громаді під гаслом "Знай більше!"  Аби водночас із городництвом, жителі все ж встигали цікавитися, як розвивається рідна громада, бачили цифри, порівнювали їх, можливо, після цього ставили свої запитання до влади.

ULEAD з Європою в Дніпропетровській області

 


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ