Підсумки роботи Регіонального відділення Фонду держмайна у 2023 році та інвестиційне меню на 2024, - Анна Калініна

Марина Бабич 22.01.2024 314
Підсумки роботи Регіонального відділення Фонду держмайна у 2023 році та інвестиційне меню на 2024, - Анна Калініна

У Першотравенську Дніпропетровської області колишня лазня завдяки приватизації перетворилася в  успішний магазин непродовольчих товарів. На момент приватизації будівля потребувала ремонту даху, стін та відновлення комунікацій. Тут здійснили сучасний євроремонт, і тепер сам магазин з  облаштованою прилеглою територією став еталоном успішного процесу малої приватизації. До речі, магазин і назву, мабуть, невипадково отримав "Еталон". Він надав містянам 40 нових робочих місць, фахівці яких допомагають відвідувачам у виборі меблів, сантехніки та будівельних матеріалів.

Такою історією успіху в числі інших поділилася Анна Калініна, перша заступниця начальника Регіонального відділення Фонду Держмайна по Дніпропетровській, Кіровоградській і Запорізькій областях у ході онлайн-заходу. Вона прозвітувала про  діяльність Регіонального відділення за 2023 рік та окреслила плани на 2024 -ий.
 

"Звісно, що приватизація допомагає державі позбуватися активів, що занепадають без належної підтримки, і з часом можуть знецінитися чи зруйнуватися повністю. Бізнес, який купує державне майно, отримує нерухомість в різних куточках держави (адмінбудівлі, гаражі, склади), готові виробничі майданчики, де можна розвивати бізнес без масштабних інвестицій тощо.

Від приватизації об’єктів державної власності, розташованих на території Дніпропетровської та Кіровоградської областей до Державного бюджету України надійшли кошти в сумі 103 млн. 351 тисяча гривень.
Нових власників у 2023 році отримали 44 об’єкти приватизації, зокрема, у  Дніпропетровській – 26, у Кіровоградській - 18", - зазначила Анна Калініна.

Вона підкреслила, що загалом  минулого року Фонд продав майже 371 об'єкт, саме стільки зафіксовано повністю завершених торгів. А загальна кількість успішних аукціонів на рахунку ФДМУ торік становить 431. За частиною з них очікується підписання договорів, виконання умов, проведення оплати тощо.

За словами Анни Калініної, минулого року середній показник збільшення вартості при продажу активів порівняно зі стартовою ціною перевищує 2,7 рази. На це значною мірою вплинула конкуренція, адже протягом 12 місяців вона в середньому складала 5,2 пропозицій в торгах.

"Якщо конкретніше, то у Дніпрі продано єдиний майновий комплекс державного підприємства «Центр сертифікації і контролю якості будівництва об’єктів нафтогазового комплексу Держпраці". За об᾽єкт змагалися 4 учасники. Стартова ціна складала  14,6 млн. грн, пропозиція переможця – 40 млн. Також новий власник у ЄМК "Державний інститут по проектуванню підприємств гірничорудної промисловості "Кривбаспроект" у Кривому Розі (ціна зросла з 28,9 до 32,8 млн. грн.)

Наприкінці року відбувся аукціон, а уже у цьому році укладено договір купівлі продажу ЄМК державного підприємства «Криворізький експертно-технічний центр Держпраці»  у Кривому Розі", - розповіла посадовиця.

Анна Калініна поділилася з учасниками онлайн-заходу фактами малої приватизації, об'єкти якої значно зросли в ціні під час електронних торгів.  Приміром, у Дніпрі за групу інвентарних об’єктів змагалися 19 учасників, і вартість на аукціоні зросла з 152,9 тисяч до 3 млн. 190 тисяч гривень. 12 учасників боролися за нежитлове приміщення у Дніпрі по вул. Осінній,  ціна з 94,5 тисяч гривень зросла до 2,4 млн грн.
У смт Петрове Олександрійського району Кіровоградської області    ціна об'єкту збільшилася з 32 тисяч до 1 млн.  гривень.

 

Щодо оренди держмайна,  Анна Калініна повідомила, що кількість договорів, які перебувають на обліку Регіонального відділення, зростає.

"Мовою цифр це виглядає так. Якщо станом на 01.01.2023 договорів було – 1788, то на сьогоднішній день – 1848.
           Дніпропетровська область – 1044.         Запорізька область – 443.            Кіровоградська область - 361.
 
Оренда держмайна, розташованого у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях принесла до бюджету 77  млн. 215 тисяч гривень", - уточнила спікерка.

Як зауважила Анна Калініна, у 2024 році  Регіональне відділення планує оголосити аукціони з  приватизації Єдиних майнових комплексів державних підприємств:

  • УКРЧОРМЕТГЕОЛОГІЯ у Кривому Розі;
  •  Дніпродіпрошахт  у місті Дніпро по вулиці Європейська (центр міста)
  •   ПРОМСПЕЦЗВ'ЯЗОК у Дніпрі
  •  структурний підрозділ ДП "Управління справами Фонду державного майна України" у Кривому Розі. Це майно колишнього заводу „Трансмаш”, у складі якого будівлі та споруди загальною площею  майже 46 тисяч м², колісні транспортні засоби, обладнання та інвентар промислового призначення.
  •  Кіровоградський комбінат хлібопродуктів № 2
  •   Інженерний центр твердих сплавів "СВІТКЕРМЕТ" у Світловодську
  • Дослідне господарство «Червоний землероб» Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук України.



Анна Калініна нагадала, що на сайті www.privatization.gov.ua кожен може детально ознайомитися з усіма об᾽єктами, за якими триває передприватизаційна підготовка. Крім того, в телеграм-каналі очільника ФДМУ Віталія Коваля Віталій Коваль / Фонд держмайна України завжди актуальна та цінна інформація щодо процесів приватизації та оренди.

Посадовиця відповіла на запитання, які надходили з чату онлайн-зустрічі і, як завжди, приязно побажала кожному успіху і важливих здобутків у 2024 році. 




 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ