ПЛАН «Б» ДЛЯ МІЖНАРОДНОГО ВАЛЮТНОГО ФОНДУ

За матеріалами інтернет-видань 23.02.2024 286

 

Олег Григоренко.

У лютому представники місії Міжнародного валютного фонду на чолі з заступницею директора Європейського департаменту Фонду Умою Рамакрішнан відвідали Київ із триденним візитом, який передував перегляду МВФ кредитної програми для України. Як відомо, торік наприкінці березня МВФ схвалив для нас чотирирічну програму розширеного фінансування у розмірі 15,6 млрд доларів, уперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. В її рамках Україна вже отримала близько 3,6 млрд доларів. А цьогоріч уже наприкінці лютого — на початку березня, коли кредитори оцінять виконання зобов’язань перед ними Україною терміном на кінець грудня 2023 року, можливий іще один транш — на 900 млн доларів. На 2024 рік передбачено ще три — у червні, вересні та грудні. Тоді загальна сума виплат за програмою МВФ до кінця року сягне 5,3 млрд доларів.

Однак ці гроші все одно не покриють історично рекордну дірку в бюджеті України на третьому році повномасштабної війни з росією. Нам не вистачає 41 млрд доларів, що становить більше половини запланованих видатків держкошторису-2024. І це ключовий ризик бюджету, бо підтверджених надходжень від донорів (ЄС, США та інших країн «Великої сімки») на порядок менше, аніж необхідно, застерігають експерти. За рахунок внутрішніх джерел і залишку на казначейському рахунку ми «закрили» перший місяць року на прийнятному рівні, профінансувавши всі необхідні військові і цивільні видатки. А що буде далі? Без нових запозичень не обійтися.

Як пише видання Bloomberg, посилаючись на анонімні джерела в нашому уряді, хоча Україна і виконує свої зобов’язання, все одно існує ризик того, що Рада директорів МВФ не схвалить наступні транші кредиту. Якщо тільки українська сторона не доведе, що вона буде здатною обслуговувати свої борги, навіть якщо життєво важлива допомога США так і залишиться заблокованою. Тож під час місії МВФ у Києві урядовці представили так званий план «Б» кризових заходів, який включає розширення продажів внутрішніх облігацій, що цього року може принести щонайменше 5 млрд доларів прибутку. Також уряд може підвищити податки або скоротити витрати, зокрема й на соціальні програми. І, схоже, два останні болючі і вкрай непопулярні заходи таки буде втілено владою вже цьогоріч задля порятунку кредитної програми.

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ