Полковнику Червінському продовжили арешт, Роман переконує - звинувачення абсурдні

За матеріалами інтернет-видань 10.05.2024 367
Полковнику Червінському продовжили арешт, Роман переконує - звинувачення абсурдні

   «Свободу Червінському!» – скандують біля Кропивницького апеляційного суду більше півсотні людей: тут є як місцеві жителі, так і з Київщини, Полтавщини та інших областей. Активісти тримають плакати, деякі з них мають футболки або шопери з із зображенням Романа Червінського і вимогою випустити його та закликами до справедливості.

   Автор Ірина Требунських, джерело: "Гречка" (Кропивницький).

   Після публічної акції всі вони піднялися до однієї із зали Кропивницького апеляційного суду – найбільшої, щоб вмістити таку кількість слухачів. Позавчора, 8 травня, колегія суддів розглянула апеляційну скаргу адвокатів Романа Червінського, щоб визначити, чи законно його продовжують утримувати за ґратами.

Допустив витік інформації: позиція обвинувачення Червінського

Обвинувачення Романа Червінського стосується подій, які сталися у 2022 році. Тоді українська спецгрупа тримала контакт з російським пілотом, який начебто збирався викрасти російський літак і пригнати його на територію України. Згодом учасники спецгрупи зрозуміли, що з російської сторони ведеться подвійна гра: ворожі спецслужби намагалися вивідати під час цього спілкування інформацію з української сторони.

Після проваленої операції, 23 липня 2022 року, росія обстріляла ракетами аеродром «Канатове» у Кропивницькому районі, внаслідок чого загинули троє людей, 19 зазнали поранень.

   У квітні 2023 року, через 9 місяців після ворожого ракетного обстрілу по аеродрому, у Києві оголосили підозру контрродзвіднику, колишньому в. о. командира однієї з частин Сил спецоперацій Роману Червінському. Він також брав участь у роботі спецгрупи з вербування російського пілота.

   За версією слідства, Роман Червінський під час цієї операції допустив витік інформації про зосередження техніки і людей на аеродромі «Канатове». При цьому він начебто не узгоджував свої дії із Службою безпеки України.

Тому йому оголосили підозру, а після майже року розслідування – й обвинувачення у перевищенні службових повноважень, які призвели до тяжких наслідків.

   Одразу після оголошення підозри Роману Червінському обрали й запобіжний захід: утримання під вартою без альтернативи застави. Коли розслідування завершили і передали справу до суду, запобіжний захід не змінили і Роман Червінський станом на 8 травня продовжував залишатися під арештом.

Справа політична: позиція захисту Червінського

 Ще до взяття під арешт Роман Червінський дав публічне інтерв’ю, в якому заявив, що у цій спецгрупі працював співробітник СБУ, тож служба була в курсі всіх дій по вербуванню російського пілота.

«СБУ звернулося до нас для оцінки отриманої від росіян інформації, вже на останньому етапі. Цю співпрацю погодили, контактували. Під час неї зрозуміли, що з того боку йшла гра, і тому планували зупинитись на тому, щоб зібрати інформацію про пілотів, які бомбували Маріуполь, Харківську область, про їхні структури, контррозвідників», – розповів тоді він.

   Позиція Романа Червінського, як і його адвокатів, не змінилася упродовж всього розслідування. Увесь цей час адвокати контррозвідника намагалися добитися зміни запобіжного заходу на менш суворий, доводячи безаргументованість підозри і відсутність доказів. 

   Ми говоримо про те, що операція проводилася за ініціативою СБУ У цій робочі групі був співробітник СБУ, який займався контррозвідувальними заходами. І всі дії, які вчиняв він, тепер інкримінують Червінському. І слідчі намагалися приховати участь СБУ у тій операції, проте у відповідях на офіційні запити знайшлися відповідні документи», – розповів адвокат Андрій Йосипов журналістці «Гречки».

Під час судових засідань Роман Червінський ще раз заявив, що справа проти нього сфабрикована, його навмисно утримують за ґратами весь цей час. 

«Справа сфабрикована. Впевнений, що це політичне переслідування», – додав він. 

Автоматичне продовження арешту Червінському і СІЗО у Кропивницькому

Поки тривало розслідування, Роман Червінський перебував під вартою в одному з київських слідчих ізоляторів. 

По завершенню розслідування справу передали на розгляд Кіровоградського районного суду. Тут у квітні 2024 відбулися підготовчі засідання у цій справі. Романа Червінського під конвоєм доправляли на ці засідання. 

   Зазвичай запобіжний захід підозрюваним та обвинуваченим обирають на два місяці. Якщо розслідування чи судовий розгляд триває довше, то суд має через кожні два місяці ухвалити рішення про продовження, зміну чи скасування запобіжного заходу. Якщо суд не зміг ухвалити чергове рішення, а термін запобіжного заходу добіг кінця, тоді він вважається скасованим до іншого рішення суду. 

   Термін арешту Романа Червінського спливав 19 квітня, коли справу розглядав Кіровоградський районний суд. Клопотання прокурора про продовження арешту було, проте судді не змогли розглянути клопотання через численні повітряні тривоги. 

   Так як рішення про запобіжний захід суд ухвалити не зміг, то і адвокати, і активісти, і рідні контррозвідника розраховували, що вже 20 квітня його випустять з-під варти. 

Згодом стало відомо, що Романа Червінського досі утримують у Кропивницькому СІЗО.

   Проте через дві доби, 22 квітня, оприлюднили ухвалу Кіровоградського районного суду про автоматичне продовження арешту Червінському до 17 червня. 

В ухвалі зазначається, що при рішенні колегія суддів спиралася на частину 5 статті 615 Кримінально-процесуального кодексу України. Згідно з нею, якщо підготовче судове засідання провести неможливо, тоді попередньо обраний запобіжний захід для обвинуваченого можна продовжити, але не більше ніж на два місяці.

Адвокатка Романа Червінського Людмила Куса пояснювала, що у цьому випадку застосування цієї норми Кримінально-процесуального кодексу неможливе.

«Справа в суді з 2 квітня 2024. І суд вже провів чотири судові засідання. Тобто рішення, в якому буде написано про неможливість проведення підготовчого засідання апріорі буде незаконним. Чи може трійка суддів піти на порушення закону і без проведення засідання винести ухвалу про продовження строків тримання під вартою?», — зазначила вона. 

З цими аргументами сторона захисту обвинуваченого подала апеляційну скаргу на ухвалу про автоматичне продовження тримання під вартою. 

               Дебати в апеляційному суді

   Скаргу адвокатів на арешт Червінського розглянула колегія суддів Петро Ремез, Віринея Кабанова та Руслан Бондарчук у Кропивницькому апеляційному суді. 

Розгляд скарги почали 30 квітня, та через понад шість годин засідання його вирішили продовжити в інший день — 8 травня. 

На це засідання, як і на всі попередні у справі Червінського у Кропивницькому, прийшли підтримати обвинуваченого активісти. Понад півсотні людей з плакатами, футболками та шоперами із зображенням контррозвідника і вимогою припинити несправедливе на їхнє переконання обвинувачення.

   Перед початком засідання активісти через голови конвоїрів спілкувалися з Романом Червінським, якого утримували в так званому «акваріумі» — клітці зі скляними стінами. Це місце в судовій залі для підсудного чи підсудних, щоб убезпечити судовий процес. 

У цей день, як і в попередні, сторону захисту представляли всі чотири адвокати Романа Червінського: Віктор Василюк, Людмила Куса, Андрій Йосипов і Костянтин Глоба. 

Сторону обвинувачення представляв прокурор Віктор Кобець. 

Одне з перших клопотань адвокатів під час засідання 8 травня, щоб обвинувачений під час засідання міг перебувати з ними на одній лаві, а не в «акваріумі». Його суд дозволив. 

Друге клопотання захисту було про допит в апеляційному суді свідка. 

«Прошу заслухати свідчення пана Ганущака. Він був безпосереднім  керівником Романа Червінського і може підтвердити, що операція була погоджена на найвищому рівні про кожен крок узгоджувався з керівництвом. Тому обвинувачення і утримання під вартою є необґрунтованим», — сказав адвокат Костянтин Глоба. 

Суд відмовив у допиті свідка і зробив зауваження активістам, які у відповідь на таке рішення почали скандувати «ганьба». 

«Якщо буде ще одне порушення, вам доведеться покинути залу суду. Ви є вільними слухачами, а не учасниками засідання, тож можете лише слухати», — звернувся до повної зали учасників суддя Петро Гемез. 

Після сторона захисту надала підтвердження, що працівник СБУ з погодження тодішнього Головнокомандуючого ЗСУ Валерія Залужного запросив до співпраці у спецгрупу Романа Червінського. 

«Спецгрупу було створено для допомоги СБУ у проведенні цієї операції із захоплення російського літака», — зауважив адвокат Костянтин Глоба. 

Він процитував допит співробітника СБУ, який був в цій спецгрупі. Той стверджував, що ніякі мапи він не передавав ні Червінському, ні, росіянам. А ті мапи, що пізніше показали росіяни у сюжеті на своєму телебаченні, насправді є у відкритому доступі. 

    Згідно зі свідченнями інших свідків, які запротокольовані слідством, російському пілоту повідомили, що коли він перетне кордон, то до нього підлетять українські літаки, супроводять його до аеродрому. Тоді було визначено три аеродроми,а на якій з них мав би полетіти російський літак, визначили б вже після того, як він би перетнув кордон і опинився на території України. 

«Обстріл “Канатового” відбувся не через операцію, тут немає причинно-наслідкового зв’язку. Обстріл росіяни здійснили ракетами “Калібр”, яких треба лише програмувати декілька днів, тож фізично неможливо було б підготувати обстріл за менш ніж добу. Та й Червінський не спілкувався з тим російським пілотом, тому не міг передати жодної інформації в принципі», — резюмував виступ сторони захисту Костянтин Глоба. 

Сам Роман Червінський під час засідання сказав, що у справі є розбіжності між первинними і повторними допитами одних і тих самих свідків, а деякі протоколи допитів зникли. 

   «Мої показання не змінилися за весь цей час жодного разу. І якби я передав інформацію ворогу, то це державна зрада, стаття 111. Але мене звинувачують у перевищенні повноважень. Начебто я не повідомив СБУ чи ГУР. Це виходить, що передавати інформацію ворогу з погодження ГУР можна? Ви розумієте абсурдність цього звинувачення?! А я через цей абсурд вже більше року в тюрмі. Добре, що у мене є історія в СБУ, по знешкодженню російських терористів: тому в мене така підтримка є. А якби її не було?», — заявив контррозвідник. 

У відповідь представник обвинувачення Віктор Кобець зауважив, що клопотання про продовження запобіжного заходу подавалися прокурором завчасно. 

«За рік досудового розслідування сторона захисту не надала жодного доказу. На мою думку, стороною обвинувачення зібрано достатньо доказів щодо перевищення повноважень. Та частина, яка стосувалася іншої статті Кримінального кодексу, була вилучена зі справи і не є предметом розгляду», — заявив прокурор. 

Він сказав, що військовослужбовці прибули до «Канатового» напередодні обстрілу за наказом саме Романа Червінського. 

«У нас є лист від Валерія Залужного про те, що ні він, ні його підлеглі із ЗСУ не мають стосунку до створенні робочої групи та спілкування з російським пілотом щодо переміщення літака рф на територію України», — додав Віктор Кобець. 

Під час репліки Роман Червінський уточнив, що довідку про створення спецгрупи він знищив, адже операція була таємна. 

Апеляція на арешт Червінського: що вирішили судді у Кропивницькому

   Судове засідання 8 травня почалося о 13:30 і тривало більше шести годин. Після клопотань, дебат сторін і заслухання реплік колегія суддів о19:30 вийшли у нарадчу кімнату. 

Рішення судді оголосили вже за пів години. 

«Залишити рішення Кіровоградського районного суду про продовження запобіжного заходу Роману Червінському у виді тримання під вартою без змін», — зачитав головуючий суддя Петро Ремез. 

Після оголошення судді та прокурор вийшли із зали суду під скандування активістами «Ганьба!».

«Ми оскаржуватимемо це рішення, і дійдемо до Касаційного суду», — заявив адвокат Костянтин Глоба. 

Романа Червінського під конвоєм повернули до Кропивницького СІЗО — до наступного судового засідання.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ