Посівна - це наш «другий фронт»

За матеріалами інтернет-видань 18.03.2022 367

В Україні  весняна посівна кампанія на старті.
На думку експертів,  цьогорічна посівна кампанія буде нелегкою в умовах воєнних дій. Імовірно, що врожай  буде меншим за попередні роки, бо війна забрала території найбільш родючих областей. Українські аграрії впевнені у своїх можливостях забезпечити продовольством свою державу.
Приміром, за інформацією Дніпропетровської  ОДА, аграрії області стануть до роботи, як тільки дозволить погода. Спершу сіятимуть ярий ячмінь, горох, овес. Потім на черзі соняшник, кукурудза, гречка, просо, сорго. Польовими роботами охоплять понад 1 млн. га полів.
Орієнтовно, весняно-польові роботи розпочнуться наприкінці березня і триватимуть до кінця весни – початку літа.
Фахівці стверджують, що на Дніпропетровщині озимі культури успішно перезимували . 96% посівів – у доброму та задовільному стані.  Всього озимих - пшениця, ячмінь, жито -  понад 600 тисяч га.
Як запевнив голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський, продовольчої кризи не буде, адже є  ще  залишки врожаїв минулих років.

"Настрій - бойовий, засіємо кожен клаптик, ще й до Кубані дійти встигнемо. А що?  Перемогти вони нас не переможуть. Їх треба поставить на  місце і позабирати у них те, що їм не належить: Крим, Кубань. Кубань віддали лише 100 років тому. Куди це годиться?"  - підкреслив Анатолій Гайворонський.

 

" А щодо питання забезпечення посівної, то до війни про це  подбали. І насінневий матеріал, і техніка,  і добрива. Впораємося",  - додав досвідчений керівник агробізнесу.

Аграрії Полтавщини вийшли на поля і підживили вже половину площ.  Повідомив у Телеграм-каналі  голова Полтавської ОДА (ОВА) Дмитро Лунін.

"Під урожай 2022 року в області посіяно 275 тис. га озимих – пшениці, ячменю, жита. Половину площ уже підживили. Озимі культури збереглись у доброму стані", - сказав Дмитро Лунін.

За словами Дмитра Луніна, посівна – це наш «другий фронт».

"Полтавщина готується повним ходом. Маємо засіяти всі поля – 1,4 млн. га сільськогосподарських земель: під ярі зернові – 728 тис. га,  під технічні культури – 558 тис. га", - запевнив керівник Полтавщини.

Питаннями посівної опікуються і  очільники областей, де наразі тривають постійні обстріли територій. Так, у Телеграм - каналі голова Чернігівської ОДА(ОВА) В'ячеслав Чаус непокоїться:

"Шановні сільгосппідприємства, фермери, там де є можливість розпочинати посівну, ми це маємо робити. Адже ми сіємося на нашій землі,  і нам цей хліб збирати. Тому там, де є можливість, де є доступ до ресурсів, є відносно безпечні поля, які не прострілюються, дуже прошу (і зараз ми будемо це питання координувати), треба працювати. Хліб потрібен і країні, і Чернігівщині. Повторюсь: ми його сіємо і збиратимемо на своїй землі!" - наголосив В'ячеслав Чаус.

Цьогоріч аграрії Львівської області планують збільшити посівну площу на понад тисячу гектарів. Додатково використовуватимуть ділянки, які розліснили. Повідомляє Львівська ОДА.
Загалом посівна площа становитиме понад 707 тисяч гектарів.

"Ярі культури плануємо посіяти на площі 440 тисяч гектарів. Це на 5 тисяч гектарів більше, аніж торік, і потребуватиме більше ресурсів. Структура посівних площ буде залежати від постачання імпортних ресурсів. Якщо буде нестача імпортного насіння, аграрії засіватимуть ті культури, насіння яких є в запасах.
Озимі зернові культури цьогорічний урожай на площі 177,6 тисяч гектарів перезимували без загибелі. Це на 2% більше, ніж минулого року! Зараз аграрії доглядають за посівами озимих, підживлюють азотними добривами", - розповіли у Департаменті АПК Львівської ОДА.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ