Постійне блокування росією «зернового коридору» коштувало українським виробникам понад 1 млрд. доларів

За матеріалами інтернет-видань 10.07.2023 326

За словами Миколи Горбачьова,  президента Української зернової асоціації, минулого сезону Україна відправила на експорт 58 млн. т зерна. Вже в цьому сезоні експорт може скласти всього 44,8 млн. т. Це пов’язано як з меншим врожаєм в цьому році, так і здорожчанням  логістики, яка фактично завдає збитків українським виробникам.
На думку Миколи Горбачьова, постійне блокування росією роботи «зернового коридору» коштувало українським аграріям понад 1 млрд. доларів виплат за простій суден, а разом зі значно дорожчою логістикою експорту через сухопутний кордон – це з’їдає доходи виробників.

Очільник УЗА наголосив на важливості морського шляху експорту з України, зокрема, необхідність роботи «зернового коридору», навіть без участі росії. Також він підкреслив на важливості розвитку Дунайського шляху експорту за рахунок організації якірної стоянки в румунських територіальних водах для перевалки зерна на великотоннажні судна, яке транспортуватиметься баржами з дунайських портів. Це дозволить значно знизити вартість логістики та сприятиме розвитку ефективного маршруту, незалежного від «зернового коридору». Організація рейдової перевалки, забезпечення цілодобової роботи Сулинського каналу в Румунії та розвиток українського гирла Бистре забезпечить обсяги експорту через Дунайський шлях на рівні 30-35 млн. т зерна в річному вимірі.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ