ПОВІРКА ЛІЧИЛЬНИКІВ: У ЧИЇХ ЖЕ ІНТЕРЕСАХ?

За матеріалами інтернет-видань 26.07.2023 332

Повірка лічильників у сервісному центрі

   Олег ГРИГОРЕНКО.

Війна ще в самому розпалі, проте українцям уже активно повертають перевірки та вимоги, що існували у мирний час. Ось і зараз, як уже повідомляли ЗМІ і в тому числі наш сайт, оголосили про відновлення обов’язкової повірки побутових лічильників газу, гарячої і холодної води, а також тепла.

   ЯК ВІДОМО, торік у квітні спеціальною урядовою постановою було скасовано повірки побутових лічильників води, тепла і газу на весь період дії воєнного стану, а також протягом трьох місяців після його завершення. Проте можновладці чогось передумали і вже новою урядовою постановою — №440, яка набула чинності 4 червня, відновили неодмінну процедуру перевірки всіх приладів обліку, встановлених у споживачів.

Постанова №440 говорить, що громадяни, у яких настав термін повірки лічильників (відбувається пересічно раз на чотири роки), мають зробити це «протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду». Оскільки останній завершився у квітні, то комунальники знову набули права вилучати для звірки або звіряти на місці лічильники газу, гарячої і холодної води, а також тепла. Виняток становлять громадяни, які проживають на окупованих територіях.

Тим часом усім іншим це треба встигнути зробити до настання нового опалювального сезону в жовтні. Причому, за словами комунальників, якщо прилад не пройде перевірки, то суми у платіжках можуть перерахувати і «заднім числом». Іще й «за нормативами споживання», а не за показниками лічильника. А це дві великі різниці, як скажуть вам бувалі у бувальцях споживачі, що добре знають ці «нормативи» комунальників, які чомусь майже завжди значно вищі за реальний обсяг спожитого. Відтак у платіжках можуть з’явитися нові величезні борги, взяті буквально «зі стелі» різними комунальними службами.

Годі говорити про відведені новою постановою три місяці на повірку лічильників! В Україні непоодинокі випадки, коли і до цього, під час дії загальнодержавного «мораторію» на повірку побутових лічильників, надавачі комунальних послуг масово розсилали попередження споживачам про наближення часу повірки з погрозами почати «нараховувати за нормативами». На жаль, не всі громадяни знали про впроваджену урядом на початку війни заборонну постанову. Соціальні мережі повняться такими сповідями. «Не знав про заборону, за наполяганням комунальних служб мусив зробити повірку. За перевірку теплового лічильника цього року в січні заплатив 1200, за прилад обліку гарячої води — 250…». «Теж не знала, що скасували повірки. Ми повірили комунальникам, і довелося ще й міняти лічильники. Процедури повірок і замін обійшлись у 4 тисячі гривень. Витрусили останнє, ще й позичили…»

Траплялося, комунальники, виявивши під час своїх несанкціонованих законодавчо повірок ще і якісь невідповідності, змушували споживачів доплатити астрономічні суми. Так, Криничанський районний суд Дніпропетровської області зобов’язав місцевого жителя заплатити за газ донарахування в розмірі 17,9 тисячі гривень. Коли діяла заборонна урядова постанова, комунальники навідалися до споживача додому і заходилися перевіряти його газовий лічильник. У ньому вони виявили механічні пошкодження, які, на їхню думку, «могли б вплинути на показники та відповідно на суми у платіжках». Суд дозволив «Дніпропетровськгазу» стягнути зі свого клієнта «заднім числом» 15 419 грн, решту суми (2481 грн) склали витрати на судовий збір, які також примусово стягнули зі споживача. Про це йдеться в рішенні суду у справі №178/1960/22. Ось вам і «мораторій» на повірку…

Підсумовуючи сказане, хочеться зауважити таке. Ніхто ж у принципі не проти повірки лічильників як такої, якби не одне суттєве «але». Нині, у такі складні часи, платити за повірку приладів обліку всіх комунальних послуг мають із власної кишені споживачі. А ціни не малі. Повірка лише одного приладу обліку, залежно від його виду, регіону і надавача послуги, обійдеться сімейному бюджетові 400 — 1200 гривень. І це, зважте, тільки за один лічильник! А у помешканні таких зазвичай три-чотири. А якщо ще й з’ясується, що прилад не пройшов повірки, то споживач має власним коштом придбати новий і перевстановити. Аж ніяк не кожна сім’я в умовах воєнної розрухи, галопуючої інфляції і безробіття спроможеться нашкребти на це діло таку суму.

Чи знають про це в уряді? Звісно. То чиї ж інтереси лобіюють можновладці, скасувавши попередню, ухвалену на початку війни, постанову про заборону на повірку лічильників на час дії воєнного стану? Більшості українських родин, з яких мало не кожна друга сидить на державних субсидіях та пільгах, немає і найближчим часом не буде чим платити за ту повірку. А відтак боргова криза неплатежів на ринку комунальних послуг лише поглибиться.

"Сільські вісті"

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ