Пожежонебезпечний період в Україні: лише одна доба взяла у вогняний полон понад 60 га екосистем

За матеріалами інтернет-видань 18.08.2023 271
Пожежонебезпечний період в Україні: лише одна доба взяла у вогняний полон понад 60 га екосистем

Щодня рятувальники України гасять до сотні  пожеж. З початку року вже ліквідовано майже 13 тисяч загорянь в екосистемах і на відкритих територіях. Тільки минулої доби в нашій країні горіли понад 60 га екосистем.

За прогнозами синоптиків, пожеженебезпечний період продовжує тривати у ряді областей.   

  • Так, за добу в Миколаївщині вигоріло понад 26 га на відкритих територіях. 17 серпня тут зареєстровано 19 пожеж сухої трави, сміття, чагарників та хвойної підстилки. В  Одещині рятувальники 16 разів виїжджали на загорання сухої рослинності на загальній площі понад 11 га.

Надзвичайники Вінниччини минулої доби 8 разів виїжджали на ліквідацію пожеж, спричинених загорянням сухої трави, пожнивних залишків та сміття. Зокрема, вогнем знищено близько 7 га сухої рослинності.

  • У Дніпропетровщині протягом доби вогнеборці ліквідували 17 пожеж в екосистемах. Через спеку, особливо у вітряну погоду, значно зростає загроза виникнення займань. Внаслідок цих загорань знищено понад 12 га наземних екосистем.

У Житомирщині за добу сталося 8 загорянь в екосистемах. Вогнем було охоплено понад 5,5 га сухої рослинності. У с. Пиріжки Малинської територіальної громади полум'я поширилося на дах цегляної будівлі та солому в тюках, що зберігалася біля неї. Пожежу вдалося ліквідувати за сім годин. Вогонь встиг знищити покрівлю на площі 500 кв. м та 9 тонн соломи.

  • У Вишгородському районі Київщини горять торфяники. Пожежа охопила майже гектар поля. Рятувальники дві доби намагаються загасити торфовище. І це вже другий осередок пожежі у поймі річки Здвиж за останній тиждень.

За інформацією ДСНС, причиною виникнення пожеж в екосистемах у 90% випадків є людська недбалість. Викинутий недопалок чи іскра з техніки при такій аномальній спеці миттєво провокує лихо.
Рятувальники нагадують, якщо ви опинилися в осередку пожежі на відкритій місцевості:

  •  не панікуйте та не тікайте від полум’я, а йдіть від вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

 

  •  якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість або галявину, зайдіть у водойму чи накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене;

 

  • під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не втрачайте з виду інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;

 

  •  будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися і травмувати вас;

 

  •  особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі прогари, тому пересувайтеся, за можливістю, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;
  • після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та ДСНС про пожежу.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ