Придніпров'я має унікальний спадок

За матеріалами інтернет-видань 10.10.2023 609

За повідомленням ДніпроОВА,  2023 року до Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено понад 1,4 тис археологічних об’єктів Синельниківського району. Більшість з них – кургани.
За словами науковців, всі вони є сакральним спадком степовиків Придніпров'я. І, можливо, саме ці унікальні місця найбільш впливають на  наше сьогодення. Експерти зазначають, що ці пам’ятки до кінця не розгадані і належать до могутньої спадщини України.
Серед об’єктів  у Держреєстрі  -  Палеолітична стоянка Ненаситець-ІІІ. У Дніпропетровщині  це  - одне з найдавніших археологічних свідоцтв про історію людства. Вона виявлена ще у 1950 році на території сучасної Раївської громади. На місці стоянки знайшли численні кам’яні вироби, знаряддя, виготовлені з кременю та кварциту, яким нараховується 100-50 тис. років.
Зазначається, що цього року понад  900 курганів, поселень та кочовищ Новомосковського і Павлоградського районів теж внесли до Держєєстру пам’яток.
Краєзнавець і військовий історик Тарас Чухлібманцер оприлюднив у ФБ  чорно-білу світлину одного з найбільших дніпрових порогів Ненаситець, його вигляд у 1851 році.

"Спаплюжений окупаційною російсько-імперською владою обвідним штучним каналом, цей давній дніпровий поріг втратив свій водопад височиною у 7 м.
Натомість Дніпро "не захотіло" все одно йти обвідними каналами, хоча їх було вирито підневільними українськими селянами аж два.
Символічно, що за доби СиРиСиР давній козацький поріг Ненаситець, разом з іншими старовинними порогами українського Запорожжя взагалі було затоплено комуняками водами штучного моря", - написав краєзнавець.

Євген Молдаванов поділився у ФБ кольоровим малюнком каналу Ненаситецького Порогу у скелі Монастирко. Він зазначив дату 1848-1853 рр. і автора  - Вебель Моріц Богданович (1821 - 1875 рр.).

Малюнок був написаний, як образотворчий матеріал до видання "Збірка карт та малюнків щодо досліджень стародавньої України та берегів Чорного моря, Олексія Уварова" (1851-1853 рр.)

"Зараз село Микільське-на-Дніпрі Солонянського району", - прокоментував Євген Молдаванов.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ