Про антикорупцію, Коболєва та 0, 2 % від підозр НАБУ і САП

За матеріалами інтернет-видань 10.03.2023 451

    Отже, маємо в роботі НАБУ/САП/ВАКС три кейси (Коболєв, Пивоварський, Дихне), які критикуються активною частиною суспільства.

    Така критика є правильною, більш того – необхідною. Бо дає можливість виправити помилки (яких не може не бути), а значить, - робить інституції/правила ефективнішими.

    Ми в ЦПК (Центрі протидії корупції) стежимо за діяльністю НАБУ/САП/ВАКС від моменту їхнього створення і часто критикуємо. Наприклад: тут, тут, і тут, а ще ось тут, і ось тут, – прикладів вистачає.

    Чим предметнішою і компетентнішою така критика є – тим більше шансів, що вона вирішить проблему.

    Чи є такою – конструктивною – критика на кшталт "реформа не вдалася!", "інституції зламалися!", "бєспрєдєл і Бєрія!"?

    Нагадаю, що йдеться про ТРИ підозри з 1212 оголошених НАБУ/САП.

    Ще раз: ТРИ з 1212 оголошених. 0,2% від усієї кількості підозр. Причому СОТНЯМ з цих 1212 підозр – "Укрнафта", "Роттердам+", "Приватбанк", "Укргазбанк", Мартиненко, Онищенко, Насіров, Бахматюк, Микитась, Труханов, Сус, Вовк, Гримчак, Пацкан, Злочевський, Альперін, безліч суддів і нардепів – суспільство аплодувало.

    І я погоджуюся, що 1000 правильних підозр НЕ страхують від трьох (чи більше) можливо неправильних. Але з кожною треба розбиратись окремо.

     І навіть якщо припустити, що в кожному з трьох згаданих кейсів НАБУ/САП/ВАКС помилилися, то чи справедливим/ефективним є публічне їх знищення?

Що є ціллю: поремонтувати проблему чи знести інституції?

    Якщо знести інституції, то згадані провадження розслідуватиме БЕБ/ДБР, а судитиме Печерський суд. Якщо ви вважаєте, що так буде ефективніше/справедливіше, то Банкова швидко реалізує таку "реформу".

    Повторюся, кожну підозру, кожне провадження треба вивчати й, за наявності підстав, критикувати ОКРЕМО. Бо саме така критика дозволяє поремонтувати інституції/процедури.

    Тепер щодо проваджень, які піддалися жорсткій критиці упродовж останніх днів.

    Газ Україна 2020 - Хто стоїть за Путіним від Нафтогазу та чому з Коболєвим  продовжили контракт - новини України

Кейс Коболєва, з його 229 мільйонами гривень премій, ми розібрали кілька тижнів тому (ще до рішення апеляції).

    Кейс Пивоварського. Ми в ЦПК не маємо позиції, бо запобіжний захід в суді ще НЕ розглядався. А значить, ми не бачили ані документів, ані аргументів від ОБОХ сторін. Для нас залишається загадкою, на основі чого критики/сапортери роблять аж настільки однозначні висновки.

  5 років в’язниці для екскерівника

  Кейс Євгена Дихне, екскерівника "Міжнародного аеропорту "Бориспіль". Його засудили до 5 років позбавлення волі за зловживання службовим становищем. Провадження, нагадаю, триває з 2019 р. Через увагу до кейсу зараз обовʼязково розберемо його в окремому матеріалі.

    Друзі, я дякую за вашу критику НАБУ/САП/ВАКС. Вона допомагає нам разом робити ці (та інші) інституції ефективнішими/справедливішими. Згадані вище випадки НЕ є винятками.

    Глибоко проаналізувавши всі три кейси, ми скоригуємо адженду (порядок денний) ЦПК щодо покращення роботи НАБУ/САП/ВАКС. Повірте, така адженда є і без цих трьох кейсів. НАБУ/САП/ВАКС не працюють у вакуумі.

    Ми в ЦПК не встигли поремонтувати Кримінальний і Кримінальний процесуальний кодекси, угоди зі слідством, прибрати поправки Лозового, пофіксити проблеми з екстрадицією, експертизами, окремою прослушкою у НАБУ і багато іншого.

    Проте за останні 10 років нам (з партнерами і всіма вами) вдалося, наприклад: створити НАБУ, САП, ВАКС; запустити електронне декларування; запровадити цивільну конфіскацію і відповідальність за незаконне збагачення; розпочати судову реформу (ВРП та ВККС); добитися ліквідації ОАСК; запровадити ефективний механізм конфіскації російських активів і ще багато іншого.

    Друзі, дякуємо за вашу конструктивну критику – ми будемо старатися ще більше. І визнавати помилки там, де вони є.

    "УП".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ