Проблеми деокупованого агросектору України

За матеріалами інтернет-видань 04.10.2023 325
Проблеми деокупованого агросектору України

ВАР виокремила основні проблеми деокупованого агросектору України. Експерти здійснили опитування, у ході якого встановили, що окупація зупинила діяльність 59% сільгосппідприємств. Тільки 16% працювали безперервно.
У 79% опитуваних під час окупації було зруйновано чи вкрадено майно, техніка, врожаї. Найбільше постраждали сільськогосподарські будівлі – у 40% учасників опитування, та сільськогосподарська техніка – у 24% учасників. Також 81% опитаних господарств зазначили, що потребують розмінування с/г земель.
Лише 22% учасників повністю зафіксували збитки та втрати і провели інвентаризацію зруйнованих активів. 50% учасників змогли частково задокументувати втрати та пошкодження, 28% господарств не мали такої можливості взагалі.

Серед виробничих проблем опитувані назвали відсутність банківських кредитів – 11% господарств, відсутність ринків збуту – 10% господарств, знищені виробничі приміщення – 9% господарств, та відсутні потужності для зберігання с/г продукції – 8% господарств.
Більшості учасників банк відмовив у кредитуванні через розташування підприємства в зоні бойових дій.

Для половини аграріїв кредитування дає поповнення обігових коштів, придбання витратних матеріалів для продовження діяльності підприємства.
8% учасників назвали проблему зі старими кредитами (реструктуризація, пролонгація, відстрочка сплати), та по 5% учасників сказали про звільнення від податкових перевірок і податкові пільги, та про необхідність кваліфікованих виробників.

Додамо, що в опитуванні, яке тривало з 4 до 14 вересня 2023 року,  взяли участь 63 постраждалих від бойових дій або тимчасової окупації мікро-, малих та середніх агропідприємств. Земельний банк опитаних – 123 000 га.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ