ПУТІН НА САМІТІ БРІКС ЗУСТРІВСЯ З ГЕНСЕКОМ ООН

За матеріалами інтернет-видань 25.10.2024 135

Українські ГО закликали МКС відреагувати на цей візит

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш бере участь у церемонії зустрічі в аеропорту, куди він прибув для участі в саміті БРІКС в Казані, Росія, 23 жовтня 2024 року. REUTERS/Alexey Filippov

24 жовтня очільник Кремля Володимир Путін проводить зустріч з генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерішем. Українські громадські організації засудили візит генсека ООН до Росії та звернулися до Міжнародного кримінального суду.

Про це йдеться в спільній заяві організацій.

У ній коаліція громадських організацій "Україна. П’ята ранку" та ГО "Центр громадянських свобод" засуджують візит Антоніу Гуттеріша до Росії на саміт БРІКС та нагадують, що Путін перебуває під ордером на арешт від МКС.

"Ми засуджуємо такі дії зі сторони пана Антоніу Гутерреша, адже у 2013 році були затверджені керівні принципи, що регулюють можливі зустрічі співробітників Секретаріату ООН з особами, на яких Міжнародним кримінальним судом видано ордери на арешт", — йдеться в заяві.

Громадські організації наголосили, що "такий крок виглядає як ігнорування міжнародного правосуддя та ставить під сумнів нейтралітет ООН у конфлікті".

"Закликаємо Міжнародний кримінальний суд та Офіс прокурора МКС відреагувати на такий візит і зустріч як такі, що підривають авторитет рішень МКС та розслідування найсерйозніших злочинів, що викликають занепокоєння всієї міжнародної спільноти, і які загрожують миру, безпеці та добробуту в усьому світі".

Крім цього громадські активісти звернулися до Офісу прокурора МКС з проханням дізнатися від генсека ООН будь-яку інформацію, яка була отримана під час його зустрічі з очільником Кремля і яка може бути корисною для слідства.

Про початок зустрічі Володимира Путіна з генеральним секретарем ООН Антоніу Гуттерішем ввечері 24 жовтня повідомило російське пропагандистське видання "Риа Новости"

22 жовтня, в Казані розпочався саміт лідерів країн БРІКС. На саміт, зокрема, прибули керівник Росії Володимир Путін, президент Китаю Сі Цзіньпін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, президент Південноафриканської Республіки Сиріл Рамафоса, генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Як розповідав помічник Путіна Юрій Ушаков, подію відвідають делегації з 36 країн, зокрема 22 глави держави, а також генсек Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш. Гутерріш уперше за понад 2 роки приїхав у Росію.

Що відомо про БРІКС

БРІКС (англ. BRICS) (від англ. Brazil, Russia, India, China, South Africa — Бразилія, Росія, Індія, КНР, ПАР) — міждержавне об'єднання, геополітична група цих п'яти країн. Воно утворилося у 2006 році, ПАР приєдналася пізніше.

Група БРІКС з моменту заснування у 2006 році пройшла через дві хвилі розширення. У 2011 році до початкового складу приєдналася Південна Африка. У серпні 2023 року до об'єднання було запрошено шість нових членів, зокрема Аргентина, але наприкінці грудня вона відмовилася від вступу. П'ять нових членів — Єгипет, Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія та Ефіопія — почали повноцінну роботу в БРІКС з 1 січня.

У 2024 році Росія головує в БРІКС. Путін висловив сподівання, що Сі Цзіньпін разом із китайською делегацією приїде на саміт у Казань.

Що в Україні кажуть про саміт

Міністерство закордонних справ України засудило рішення Гутерреша, коли той прийняв запрошення на БРІКС до Казані від Путіна. МЗС вважає, що це шкодить репутації ООН.

Президент Володимир Зеленський заявив, що очільник Кремля Володимир Путін на саміті БРІКС запропонує своє бачення закінчення війни. За словами Зеленського, для Путіна цей захід — засіб показати, що Росія не ізольована від світу, а також спроба Росії влаштувати власний перший саміт миру.

23 жовтня у МЗС України заявили, що Росії не вдалося "експортувати" учасникам саміту БРІКС, який триває у російському місті Казань, свої "неоімперіалістичні погляди" на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України.

Генсек ООН на саміті БРІКС закликав до миру в Україні, Газі, Лівані та СуданіЧИТАТИ ЩЕГенсек ООН на саміті БРІКС закликав до миру в Україні, Газі, Лівані та Судані

Що відомо про ордер на арешт путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна "не матиме для Росії жодного значення", адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС. Поки Путіна та Львову-Бєлову не арештують, МКС не може проводити судові засідання, повідомив Суспільному речник суду Фаді Ель Абдалла. За його словами, Україна може вимагати їхнього арешту на території 123 країн, які визнають рішення МКС. Розслідування триває за запитом та матеріалами України

Поділитися текстом в мережах: Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ