Рада Європи: росію виключили, коли буде трибунал?

За матеріалами інтернет-видань 13.09.2022 227

          Шістнадцятого вересня росія офіційно і остаточно буде виключена з усіх органів з Ради Європи. На сьогодні ця міжнародна організація відреагувала на російську агресію тим, що виключила її зі свого складу. Але не тільки – саме Парламентська асамблея Ради Європи у своїх резолюціях (1, 2) закликала створити міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва росії за злочинну агресію. Втім для того, щоб рухатись з цим рішенням, другий основний орган Ради Європи, Комітет Міністрів, має це рішення підтримати. І це може відбутись вже у вересні, а саме 13-14 вересня, коли буде відбуватись його засідання. Я пишу цей текст у Страсбурзі, де знаходиться так би мовити штаб-квартира цієі організації. І поки ви остаточно не заплутались в назвах, давайте розберемось, що це за структура, чому для нас важлива і чому важливі рішення, які вона може приймати найближчим часом.

       Отже, що таке Рада Європи? Міжнародна організація, яка існує з 1949 року. Не плутати з Європейським союзом. До 16 березня 2022 ця організація складалася з 47 членів – як можна здогадатись із назви, європейських, в основному. До 16-го, тому що в цей день росію офіційно виключили зі складу цієї організації. З турбо-швидкістю, протягом двох днів два основних органи Ради Європи, Парламентська асамблея і Комітет Міністрів, прийняли рішення, що росія більше не може бути членом організації. Однак було передбачено півричний період для підготовки до остаточного виходу, і у вересні він закінчується. На всіх офіційних ресурсах Ради Європи ви вже побачите, що членів не 47, а 46.

       Окупанти знищи будинки цивільних у Ірпені – жахливі кадри

      На фото: місто-кресень Ірпінь після руйнувань, здійснених російськими військами.

     Чим взагалі опікується Рада Європи? У першу чергу – правами людини в регіоні. Її задача – формувати і сприяти впровадженню і слідкувати за дотриманням стандартів прав людини в країнах-членах. Для цього основні органи Рада Європи мають високе представництво. Парламентська Асамблея складається з прламентарів країн-членів, тобто наші народні депутати до неї входять разом з депутатами інших держав-членів, а Комітет Міністрів – з міністрів закордонних справ цих країн або їх постійних дипломатичних представників у Стразбурзі. В України і міністр є, і постійне представництво тут є. Окрім того, організація має розгалуджену систему органів, найбільш відомі нам, про які ви точно чули – це Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) і Європейська комісія за демократію через право (більш відома як Венеційська комісія).

        Венеційська комісія, наприклад, надає висновки про відповідність законопроектів держав-членів Ради Європи європейським стандартам прав людини. До неї європейські держави звертаються перед ухваленням закону, щоб пересвідчитись, що в ньому немає порушень, які потім можуть призвести до, наприклад, позовів в Європейський суд з прав людини.

ЄСПЛ – це міжнародний суд, який розглядає справи про порушення прав людини. Основоположним документом при цьому тут є Європейська конвенція з прав людини. При чому подавати скарги до нього можуть як фізичні особи, так і держави. Як ви здогадуєтесь, в ЄСПЛ зараз звертається багато українців, і правильно роблять. Украіна як держава теж направила до нього декілька позовів, оскільки, як ви розумієте, росія грубо порушує цілий натовп прав людини зі своїм злочинним вторгненням.

Але більше того, Рада Європи нам цікава ще й тому, що саме Парламентська Асамблея у своїх резолюціях закликала створити міжнародний трибунал. Але для того, щоб це рішення почало втілюватись, його має підтримати і другий орган – Комітет Міністрів. Саме він 13-14 вересня у Стразбурзі буде розглядати це питання, а також питання компенсації постраждалим від російської агресії.

         Підтримка цього рішення Радою Європи важлива з багатьох причин, але перш за все тому, що таким чином діяльність і рішення такого трибуналу будуть визнаватись усіма 46 членами цієї організації. І, безумовно, контрнаступальні успіхи української армії, окрім самого факту потужності нашої армії, ще й дуже сприяють тому, щоб переконати держави в необхідності цього кроку. Але от чи стане їм сміливості і політичної волі для прийняття цього рішення?

        Далі буде.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ