Розтрата насіння Держрезерву, вилучення у держави землі понад 320 га - розслідування НАБУ і САП

За матеріалами інтернет-видань 25.10.2023 306
Розтрата насіння Держрезерву, вилучення у держави землі понад 320 га - розслідування НАБУ і САП

НАБУ і САП повідомляють про розкриття злочинних схем та виявлення їх організаторів.
У першому повідомленні зазначається, що скеровано до суду обвинувальний акт стосовно організатора розтрати насіння соняшника, яке перебувало на зберіганні в одній із філій Державного агентства резерву України.

У листопаді 2020 року обвинувачений організував незаконне і безоплатне відвантаження на свою користь насіння соняшника, яке належало іншій юридичній особі та перебувало на зберіганні в філії Держрезерву. У такий спосіб він здійснив розтрату понад 189 тонн насіння вартістю понад 3,2 млн грн. Втім, насіння хоч і вивезли за межі філії, однак, згодом повернули на місце зберігання.
Під час розслідування НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом учасникам злочину – в.о. директора ДП «Охтирський комбінат хлібопродуктів», очільнику філії, керівнику виробничо-технічної лабораторії філії та керівнику елеватора. У 2022 році справу за їхнім обвинуваченням скерували до суду.
7 квітня 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозру організатору злочину, а 18 серпня – завершили слідство. Оскільки місцеперебування підозрюваного не встановлено, про підозру йому повідомили в порядку ст. 135, ст. 278 КПК України.

У другому повідомленні зазначається  про підозру народному депутату України IX скликання Роберту Горвату та ще трьом особам у заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га.

У 2016-2019 роках народний депутат України, маючи вплив на службових осіб Головного управління Держгеокадастру однієї з областей (ГУ Держгеокадастру області), розробив схему заволодіння земельними ділянками загальною площею 323 га, які перебували у постійному користуванні державного підприємства. Відповідно до злочинного задуму директор держпідприємства мав відмовитися від права користування землею та звернутися до ГУ Держгеокадастру області з відповідною заявою. Після припинення права користування керівник ГУ Держгеокадастру області видав земельні ділянки наперед визначеним фізособам, які згодом продали їх компанії, підконтрольній організатору схеми. Внаслідок таких дій державі заподіяно понад 123 млн. грн. збитків.

 

НАБУ 

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ