Селяни усіх поколінь, начувайтеся - на вас чекають захмарні штрафи

За матеріалами інтернет-видань 29.06.2024 449

Жителів села попередили бути готовими до неприємностей

Українцям повідомили про серйозні покарання.

посадка картоплі на городі

Причому готуватися слід усім поголовно мешканцям сільських населених пунктів. Позаяк що-що, а потреба давати якусь раду бур"янам у садибі та й поза нею актуальна для селянських мас всюди і постійно. Від так званих скажімо пожнивних решток і залишків чи обрізаних у садках фруктових дерев приходиться якимось чином "поводитися". І чи не найкращий та найчастіше вживаний метож - це спалювати сміття рослинного походження. До чого споконвіків сільський люд перева жно і вдавався. Не відав раніше він темний, наскільки це шкідливо для нього самого і навколишнього середовища. 

Очевидно, як на наше переконання, у такому випадку давно пора було подумати, як інакше знищувати кожної осені зайве й віджиле бадилля та інші неминучі "відходи" аграрного виробництва в межах приватних дворів та садиб, тих же городів та садків. Але не тільки подумати, а й потурбуватися, як зарадити з цим ділом селянам. Особливо, до речі, зараз, коли там і тут по селах десятки, а загалом сотні  та сотні покинутих житлових обійсть. А одного сезону вистачає, щоб облишені, покинуті житлові помешкання в двори та присадибні земельні ділянки вище пояса заростали не тільки бур'янами, але й чагарниками та всілякими хащами.

Тільки от лихо і біда: у нас зараз з народних депутатів Верховної Ради починаючи і кінчаючи самовпевненими урядовцями звикли та навчилися й уподобали лишень забороняти і в разі порушення карати. На інше теперішні посадовці-державослужбовці не здатні й на інше не спроможні. Читайте самі:

Спалювання листя та сухої трави в Україні заборонено через шкідливий вплив на навколишнє середовище та здоров'я, а також можливі правові наслідки. Так, у Мін'юсті з цього питання наголосили на наступних моментах:

Спалювання деревини та рослинності призводить до забруднення повітря, знищення мікрофлори ґрунту, втрати біорізноманіття та зниження родючості. Це становить серйозну загрозу, як довкілля, так здоров'ю людини.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах (ст. 77 КУпАП) може спричинити штраф від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1530-4590 грн) для фізичних осіб та від 270 до 900 НМДГ (4590-15 300 грн) для посадових осіб.

Також самовільне спалювання рослинності або її залишків (ст. 77-1 КУпАП) може спричинити штраф у розмірі від 180 до 360 НМДГ (3060-6120 грн) для фізичних осіб та від 900 до 1260 НМДГ (15 300-21 4 для посадових осіб.

 

Гроші: скрін з відео

Крім того, штрафи збільшуються, якщо дії здійснюються на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду.

Законодавство України передбачає кримінальну відповідальність за спалювання рослин (ст. 245 КК). Сюди входять штрафи, обмеження волі та позбавлення волі на строк від 2 до 5 років. Якщо дії спричинять тяжкі наслідки, такі як загибель людей або масова загибель тварин, покарання може посилюватись до позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Таким чином, спалювання листя та сухої трави в Україні не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, а й тягне за собою серйозні юридичні наслідки, включаючи штрафи та потенційний тюремний вирок.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ