Середні і малі аграрії запропонували владі компромісне рішення щодо другого етапу земельної реформи

Марина Бабич 14.12.2023 849
Середні і малі аграрії запропонували владі компромісне рішення щодо другого етапу земельної реформи

14 грудня у Києві відбулося засідання круглого столу «Середні та малі аграрії пропонують зберегти ліміти продажу землі під час війни». У його ході провідні аграрні асоціації, які представляють 65% середніх та малих агровиробників України, запропонували оптимальні шляхи продовження земельної реформи під час російсько-української війни.
Всі запрошені до участі спікери висловили свої думки щодо запуску 2 етапу земельної реформи, коли держава дозволяє юридичним особам купувати до 10 тисяч га землі.
Зокрема, Геннадій Новіков,  голова Аграрного союзу України, зазначив, що в час війни продавати землю в такій кількості - просто ганьба для України, і саме продаж землі прискорить крах країни в сотні разів.

"Позиція Аграрного союзу України в тому, що не може діяти земельна реформа на черговому етапі, коли близько 2 млн. захисників, серед яких чимало аграріїв, не можуть фізично взяти участь в процесах ринку. Я вже не кажу про те, що торгувати землею тоді, коли воїни її захищають, навіть ганебно, я б так сказав. Із конституційної точки зору ми порушимо права тих людей, які не можуть у цей час стати учасниками ринку землі. Це і 8 млн. біженців з України, яких примусила покинути дім війна з агресором. У мене питання: для кого  ми робили цей ринок землі в Україні?"- наголосив Геннадій Новіков.

Оскільки до участі в засіданні круглого столу були запрошені представники профільного міністерства, але ніхто з них не мав сміливості долучитися до обговорення нагальної проблеми ринку землі, тому запитання пана Геннадія залишилося риторичним.
Віктор Шеремета, заступник голови Асоціації фермерів та приватних землевласників України, розповів про фермера з прифронтової території, який не може не те, щоб землю купити, не має коштів на добрива.  Бо чоловік всі статки відправляє на допомогу ЗСУ.

"Всі ми знаємо, що земля - це основний засіб виробництва. Якщо позбавити агровиробників цих засобів, то хто забезпечуватиме  продовольчу безпеку? Великі товстосуми, які придбають землю і здадуть в оренду? Той, хто лобіює продаж землі з 1 січня, той хай побуде пару місяців в окопі на фронті, тоді можна і поговорити. Згоден, що це емоційна складова. Якщо інакше, то в кожній державі політика направлена на розвиток ринку землі, а не продаж її, як в нас. Створений і діє відповідний регулятор ринку, який не допустить безконтрольного процесу продажу. В Україні про нього навіть не ведеться мова", -  пояснив Віктор Шеремета.

 

Модератор засідання Денис Марчук, заступник голови ВАР, ще раз наголосив на бажаній присутності представників владних структур для пошуку компромісу, аби палкі дискусії про зміни лімітів  продажу серед аграрної спільноти завершилися.
Його думку підтримала і Марія Дідух, голова ГО "Всеукраїнський аграрний форум", яка вважає, що очільникам  провідних аграрних організацій варто сісти за стіл переговорів з керівництвом держави для напрацювання компромісного рішення щодо земельної реформи.
Саме таке рішення озвучив у ході засідання Андрій Дикун, голова Всеукраїнської Аграрної Ради. Він запропонував досить просте рішення, від якого ніхто з сільгоспвиробників не постраждає.

"Обмежте ліміти для юридичних осіб! І немає ніякої проблеми. Давайте продовжувати розвивати земельний ринок , але для "юриків" і "фізиків" дозволити купувати 100 га. Якби не війна, наша агроспільнота вже б була біля ВР і вимагала рівних можливостей для усіх учасників ринку. Скажіть, яка буде мотивація аграрія в лавах ЗСУ захищати свою землю, якщо він знає, що залишиться ні з чим. Мотивація падає.  Людей має мотивувати влада. В країнах ЄС немає можливості купувати аби кому по 10 тисяч га. Там якщо відсутня аграрна освіта, то не допустять до ринку землі. Там землю купують ті, хто на ній працює. А не всі, кому заманеться, і в кого є великі кишені",- сказав Андрій Дикун.

Анатолій Гайворонський, заступник голови Всеукраїнського Конгресу фермерів, приєднався до дискусії, зауваживши, що січеславські фермери категорично проти збільшення лімітів на продаж землі.


За словами Анатолія Гайворонського, зараз такий час, що землі там, де ведуться бойові дії, люди готові продати за копійки. І це не правильно, користуватися відчаєм людей.

"Що таке 10 тисяч га? Це основа корупції. Вона там, де великі господарства. Всі це розуміють. Особливо в аграрному секторі. Велика рідкість в Європі, якщо є велике господарство. І то з ним борються. Ми зустрічалися з очільником Асоціації  в Німеччині, то вони підтримують малий і середній бізнес. А з таким багажем по 10 тисяч гектарів, як в нас, навряд чи до ЄС приймуть Україну. А з огляду на те, що такі ліміти - це основа корупційних дій, то, мабуть, влада хоче увіковічнити це явище в нашій державі", -  зазначив Анатолій Гайворонський.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ