Сезон почався і уже зараз ясно, що через погоду українських кавунів буде менше, а ціна на них вищою
17 липня 2025 року
Українські аграрії в останні роки вирощують постійні обсяги кавунів у різних регіонах. Мало хто розширює посіви, в основному через вплив погоди.
Чи вдосталь буде кавуна на ринку, скільки доведеться заплатити, аби поласувати ягодою цього літа, — AgroPortal.ua дізнавався у агровиробників із різних регіонів України.
Органічний кавун вже на полицях супермаркетів
Підприємство «Дунайський Аграрій» на Одещині спеціалізується на вирощуванні органічних кавунів, порівняно з минулим роком обсяги виробництва не нарощували, розуміючи, що кадровий дефіцит посилюється. Крім того, погода змусила підприємство відтермінувати першу висадку раннього кавуна на 10 днів.
Дмитро Шаров, директор ТОВ «Дунайський Аграрій»
Водночас аномальна спека прискорила дозрівання, збір органічного кавуна цього року розпочали також на 10 днів раніше. Щодо весняних заморозків — ми вчасно скоригували терміни першої висадки кавуна. Уже багато років поспіль застосовуємо технологію «термосу», що дає змогу не лише зберегти рослини на ранніх етапах, а й отримати максимально ранній врожай.
Суть технології полягає у створенні мікроклімату за допомогою мульчуючої плівки, що дозволяє суттєво підвищити температуру ґрунту й повітря навколо рослини в перші тижні після висадки розсади. Завдяки цьому кавун швидше вкорінюється, краще стартує в рості та менше стресує від погодних коливань.
Стосовно врожаю, в цьому році «Дунайський Аграрій» стикнувся з нетиповими для регіону погодними умовами: ранні заморозки зі снігом на початку весни та наразі сильна спека і посуха. Не зважаючи на ці виклики підприємству вдається збирати врожай.
Дмитро Шаров, директор ТОВ «Дунайський Аграрій»
У порівнянні з минулим роком врожайність через більшу кількість погодних стресів дещо менша, але підсумки будемо підбивати наприкінці збору врожаю. Наразі ми лише завершуємо збирання раннього органічного кавуна, попереду чимало роботи.
Сезон кавунів хоч і розпочався на 10 днів раніше, ніж торік, проте не так жваво. Дмитро Шаров каже, що це пов’язано з тим, що на внутрішньому ринку ще залишалася значна кількість імпортованої продукції, а також із прохолодною погодою у великих містах.
Із початку липня у «Дунайському Аграрії» розпочали відвантаження органічних кавунів до мереж відомих в Україні супермаркетів. Сьогодні вже відправляють перші машини на експорт до Литви та Великобританії. Також планують постачання до Румунії та Німеччини.
Дунайський аграрій розпочав продажі кавунів у мережі Lidl
На Херсонщині прогнозують невеликий врожай кавунів
У ФГ «Лемко Таврії» в Херсонській області вирощують кавуни другий рік поспіль. Цього сезону під культуру заклали 4 га. Голова господарства Дмитро Нежлукченко розповідає, що врожаю мабуть не буде, оскільки тривала посуха не дала рослинам нормально розвиватися.
Дмитро Нежлукченко, голова ФГ «Лемко Таврії»
Погода цього року принесла нам чимало сюрпризів, опадів не було від зими, дуже сухо. Ми вирощуємо кавуни на відкритому ґрунті, а для цього потрібно, аби земля була прогріта навесні та опадів було достатньо, а у нас були весняні приморозки, тому ми чекали, і аж у травні висіяли насіння. Наразі сходи кавуна дуже погані, ягоди лише починають формуватися, вологи немає, тому, думаю, що врожай буде мінімальний.
Минулого року ситуація була кращою, кавуни вродили, але поле дещо підвело, деякі ділянки вкрилися бур’янами. Там, де бур’ян вдалося побороти, урожай зібрали хороший і змогли забезпечити кавунами місцеве населення, постачали у магазини. Загалом господарству вдалося покрити затрати.
«У минулому сезоні ми засіяли 4 га, але кавуни вродили лише на 2 га через забур’яненість, гербіцид бажано не вносити, коли вже проросла культура, оскільки він може викликати післядію, що позначиться на якості плоду у майбутньому. Тому кавун краще сіяти в чистий від бур’янів ґрунт. А загалом, чому так вийшло? Бо в період сівби не було опадів, ми посіяли кавун у чистий і сухий ґрунт, а бур’ян дав сходи раніше ніж культура. Але головне, що затрати ми покрили, отримали плюс за врожайністю», — пояснює Дмитро Нежлукченко.
Минулого року кілограм насіння кавуна коштував 1,5-2 тис. грн, на 1 га висіяли 1,5 кг насіння, на сівбу, догляд, ЗЗР, оплату праці затрати склали приблизно 8 тис. грн/га.
Херсонські кавуни в Україні вважаються чи не найсмачнішими, соковиті, солодкі, Херсонщина ними могла би забезпечити всю Україну, якби погода була прихильною і повернулися всі окуповані та пошкоджені внаслідок війни землі, каже аграрій. Крім того, варто налагодити стабільні ринки збуту, аби можна було ефективно реалізувати продукцію.
Дмитро Нежлукченко, голова ФГ «Лемко Таврії»
Минулого року ціна на херсонський кавун варіювала від 7 до 10 грн/кг, у «гарячий» сезон знизилася до 5 грн/кг. Наразі ціни на кавуни досягають 20-25 грн/кг, але звичайно, вартість буде падати, хоча, враховуючи посуху на Херсонщині, відповідно і неврожай, можуть спричинити нестачу ягоди на ринку і високі ціни на неї. На мою думку, нижче 5-8 грн/кг кавун цього року не коштуватиме.
Насиченість ринку кавунами може спостерігатися в серпні, коли фермери масово збиратимуть врожай, тоді й ціна має дещо знизитися.
Цього року аграрії садять більше ранніх кавунів
Прикарпатські кавуни поза конкуренцією
На Івано-Франківщині вже третій рік вирощує кавун ФГ «Овочі Слобожанщини». Господарство частково релокувалося з Харківщини. Цього року кавунами засадили 20 га, у 2022 році починали з 2 га і з року в рік нарощують посіви.
Засновниця ФГ «Овочі Слобожанщини» Інна Федосієнко розповідає, що на Харківщині вирощували кавун на 5-10 га, бо на нього там ніколи не було ціни, а на заході України кавун вирощувати прибутково і ціна хороша.
Інна Федосієнко, засновниця ФГ «Овочі Слобожанщини»
Цьогорічна погода дещо впливає на вирощування кавуна, не так рано ми висадили розсаду, як нам хотілося, щоб раніше почати. Проте, навесні погода була прохолодною, випадали тривалі дощі, які не дозволяли вийти в поле, тому вчасно висадити розсаду не вдалося, таким чином доведеться пізніше збирати врожай. Наразі ягода росте і розвивається добре.
Цього року господарство вирощує 10 сортів кавуна іноземної селекції. У асортименті є: традиційний червоний кавун, жовтий, з кісточками та без, також є видовжені та круглі види.
Свій урожай господарство реалізовує в мережі магазинів, мають укладені контракти.
Минулого року сезон продажів почали з 20 грн/кг, закінчили з такою ж ціною, мінімальна вартість ягоди сягала 8 грн/кг у піковий період.
Інна Федосієнко, засновниця ФГ «Овочі Слобожанщини»
Які ціни на кавун будуть цього сезону, сказати важко, зорієнтуємося як тільки ми почнемо збирати. Минулого року колеги з Харківщини продавали кавуни і по 3 грн/кг з поля, у нас таких цін не було, ми продавали мінімум по 8 грн/кг, тому що на Івано-Франківщині інший ринок кавунів.
За її словами, у тих регіонах, де кавуни «горять» на полі, наприклад, на Одещині, Миколаївщині, ціну можна опускати набагато нижче, але в західному регіоні такої ситуації не передбачається. До того ж, тут не торгують з поля гуртом, а здають у торгові мережі, де пропонують більшу ціну, тому фермерка сподівається, що нижче 8 грн/кг вартість не впаде і цього року.
Інна Федосієнко зазначає, що їхні кавуни дуже полюбилися споживачам, тому вони готові сплачувати дорожче за якісну місцеву ягоду, а не за дешевшу привізну.
Наразі український кавун вже можна побачити у продажу, піку сезону варто очікувати у серпні-вересні, але на заході України кавун мало хто вирощує, тому Інна Федосієнко впевнена, що ні з ціною, ні з реалізацією продукції проблем не виникне.
Урожай ФГ «Овочі Слобожанщини» ще достигає в полі, збір планують проводити на початку серпня. На майбутній сезон також закладатимуть посіви, оскільки кавун на Івано-Франківщині для господарства є успішною культурою, яка приносить прибуток.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua
Економіка чи якість: на що ставить фермер під час вирощування органічних кавунів
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я