Ще раз про те, що українців готують працювати до скону

За матеріалами інтернет-видань 15.06.2024 360
 

Олег Григоренко.

ПЕНСІЙНИЙ вік в Україні настає після досягнення громадянами 60 років. Певна річ, право на отримання виплат залежить і від кількості років трудового стажу, які здобув громадянин. Однак війна вносить корективи у життя суспільства. В Мінсоцполітики прогнозують, що у післявоєнний час вийти на пенсію за віком (а точніше, прожити на ту виплату, яку призначила держава) буде практично неможливо. Отже, людям доведеться працювати і після 60 років, щоб і надалі забезпечувати себе в старості. Може, аж до скону. Таку думку оприлюднила на форумі «Демографічне майбутнє України: стратегія стійкості та відновлення» міністр соцполітики Оксана Жолнович.

За словами чиновниці, Пенсійний фонд уже відчуває наслідки війни, адже сьогодні в країні на кожного працюючого громадянина припадає один пенсіонер. Водночас пенсії українців пересічно становлять лише 30% від їхніх доходів у період трудової діяльності. І все одно державі доводиться щомісяця дофінансовувати Пенсійний фонд, адже коштів, одержаних від сплати населенням єдиного соціального внеску, на це не вистачає.

Проте у післявоєнний час ситуація погіршиться. Бо після закінчення війни відбудеться демобілізація. А військові нині мають досить непогані доходи, завдяки яким до Пенсійного фонду надходять солідні суми. Відповідно разом із демобілізацією різко зміліють рахунки ПФУ.

За таких умов, імовірно, доведеться ще більше знижувати коефіцієнт заміщення зарплати пенсією. Тобто якщо нині громадяни можуть розраховувати на заслуженому відпочинку бодай на 30% від зарплати, то у післявоєнні роки цей показник може впасти до 20% і навіть до 15% від окладів. Водночас інфляція робитиме життя дедалі дорожчим, через що більшість співвітчизників узагалі не зможуть прожити на пенсію.

Аби врятувати ситуацію, стверджують експерти, Україні вже найближчими роками знадобиться 6,5 мільйона працездатних громадян. Де їх узяти? Аж ніяк не всі українці, які встигли адаптуватись та розпочати нове життя у країнах ЄС, погодяться повернутися на Батьківщину. Іноземців також більше приваблюють умови роботи в Євросоюзі. Адже там доходи вищі та й соціальні гарантії кращі. Ну хіба що Україна привабить вихідців із найбідніших країн Африки та Азії. Та і їх навряд чи будуть мільйони. У підсумку, єдиним реальним шляхом подолання кризи є збільшення років трудової діяльності населення.

Словом, можновладці знову заговорили про необхідність нового етапу підвищення пенсійного віку в Україні. На скільки років він може законодавчо прирости? І коли це станеться? Все залежатиме від демографічної та економічної ситуації в державі. А вона поки що, як бачимо, тільки погіршується

                                   Газета захисту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

  

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ