Щодо гречки у фермерів суперечка

За матеріалами інтернет-видань 08.07.2024 372
Щодо гречки у фермерів суперечка

    Цього року в Україні посіяли гречки на 33% менше, ніж минулого. Фермери почали відмовлятись від цієї культури після торішнього обвалу цін та відсутність попиту. Пише   Kurkul.com.
   Гречкосії зазначають, що зараз за гречку всі забули, бо в тренді соя.

   Фермер Сергій Якимець засіяв гречкою 65 га — порівняно із минулими роками, це значно менше. У 2022 р. він сіяв майже 240 га гречки, тоді зібрав близько 350 т.

 

   «На жаль, залишки з того року тільки цієї зими нам вдалось реалізувати. Якщо в 2022 р. була можливість продавати гречку близько 18-22 тис. грн/т, то у 2023 р. ціна на гречку була 8-8,5 тис. грн/т. Цьогоріч ми вимушені сіяти гречку по гречці, бо вирощування інших культур на цій площі неможливе через наближеність до житлових будинків», — говорить фермер.

  

   «Я, напевно, вперше за 5 років не посіяв гречку. Ще з минулого року 100 т маємо. Цьогоріч посіяв льон олійний. Знаю колег, які сіяли люпин. Загалом за моїми відчуттями серед тих, хто вирощував гречку, посіялись до 40%», — розповідає Микола Малієнко, фермер, голова Міжнародної асоціації виробників гречки.

 

   За його словами, гречкосіїв можна поділити на 2 групи. Перші — ті, хто має власне виробництво круп. Щоб завод не стояв, потрібно наповнювати його продукцією, Сюди належать і крафтовики. Другі — це невеликі виробники, які здають зерно на переробні підприємства.
 

    «Є ті аграрії, які обирають інтенсивні технології або ж навпаки, вирощують гречку без добрив. Залежно від технології міняється врожайність і рентабельність. Є ті, хто використовує гречку, як сидерат, збирає її та покриває витрати на посів. В кожного індивідуальна історія», — зауважив Микола Малієнко.
 

Торік для багатьох фермерів гречка стала збитковою культурою — її закупівельна ціна протягом сезону опускалася подекуди до 6 тис. грн/т. Для порівняння, у 2022 р. максимальна закупівельна ціна склала 35 тис. грн/т.
 

«По 6 тис. грн не хочете закупівельну ціну на гречку? У 2023 році ця культура була збиткова. На рахунок технології — теж не все однозначно, збирати її не так просто, як пшеницю чи кукурудзу», — розповів керівник СФГ «Весна» із Сумщини Ігор Лазоренко.

 

   

 

«Якщо у 2022 р. за даними Держстату ціна гречки складала 23 805 грн/т, то у 2023 р. вона коливалась у межах 10 000 грн/т. Така ціна не лише не відшкодовує витрати виробників, а несе 5000-7000 грн збитків на кожній тонні продукції», — зазначила Світлана Черемісіна, головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки».
 

   Головною причиною падіння ціни на гречку минулого року став класичний ринковий фактор — значне збільшення пропозиції спричинило негативну цінову динаміку. Крім того, за інформацією Міжнародної асоціації виробників та переробників гречки, зниженню ціни також сприяв імпорт.
 

«Мінекономіки повинно контролювати процеси імпорту. Хоча офіційно ми не імпортуємо російську гречку, але вона потенційно може потрапляти на наш ринок з Прибалтики чи Казахстану», — коментує Микола Малієнко.  
 

Згідно з даними Державної митної служби, торік в Україну імпортували всього 502 т гречки, проса та ін. При цьому 255 т надійшло з Казахстану. Для ринку це невелика кількість, оскільки за даними Міністерства агрополітики, торік в Україні зібрано рекордний урожай гречки — близько 207,4 тис. т, що вдвічі більше за річне споживання.

 

   «Що буде з ціною, важко передбачити. Я думаю швидше через рік вона нормалізується і хоча б буде покривати витрати. Бо, наприклад минулого року, у нас вийшла вартість 1 га — 18 тис. грн, а врожайність склала — 1,44 т /га», — розповідає Микола Малієнко.
 

На думку експертів, якщо середня врожайність цього року буде аналогічною до торішньої — 1,48 т/га, то загальний врожай складе приблизно 150 тис. т. Потрібно врахувати, що якась частка піде на насіння чи експортується. Відтак для забезпечення сукупних потреб валовий збір повинен становити понад 200 тис. т.  Нестачу можуть покрити перехідні залишки й знову ж таки імпорт.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ