«Шляхи солідарності» - рятівний круг для економіки України

За матеріалами інтернет-видань 14.11.2022 322
«Шляхи солідарності» -  рятівний круг для економіки України

1 мільярд євро мобілізовано для "Шляхів солідарності" з метою підвищення глобальної продовольчої безпеки та забезпечення економіки України. Повідомила 11 листопада 2022 року European Commission.
У рамках відповіді Європейського Союзу на російську агресію проти України 12 травня 2022 року Європейська Комісія та прикордонні країни-члени ЄС створили "Шляхи солідарності" Україна-ЄС. Вони є важливими коридорами для експорту сільськогосподарської продукції з України, а також експорту та імпорту інших товарів. Зазначається, що Україна -  один із найбільших у світі виробників зерна -  зазвичай постачає на світовий ринок близько 45 мільйонів тонн зерна щороку. Однак у своїй жорстокій війні проти України Росія навмисно націлена на сільськогосподарське виробництво та експорт, блокуючи безпечний прохід до українських чорноморських портів і з них і створюючи запаси зерна в силосах. Це призвело до зростання світових цін на зернові, створило глобальну відсутність продовольчої безпеки та поставило під загрозу засоби до існування мільйонів людей, які покладаються на це зерно.

  • З моменту заснування «Шляхів солідарності» понад 15 мільйонів тонн українських сільськогосподарських товарів (зерна, олійних культур і супутніх продуктів) було експортовано автомобільним, залізничним транспортом та через порти Чорного моря та Дунаю. Крім того, з серпня Чорноморська зернова ініціатива допомогла відновити поставки зерна з чорноморських портів України, тим самим ще більше знизивши ціни на продукти харчування в усьому світі.

Разом ці ініціативи дозволили експортувати близько 25 мільйонів тонн українського зерна, насіння олійних культур і супутніх продуктів у період з травня по кінець жовтня на світові ринки, включно з країнами, які найбільше цього потребують.

  • Підкреслюється, що "Шляхи Солідарності" наразі -  єдиний варіант для експорту всіх інших, несільськогосподарських українських товарів до решти світу та для імпорту всіх необхідних товарів, таких як пальне та гуманітарна допомога. Таким чином, «Шляхи солідарності» стали рятівним кругом для економіки України, повертаючи понад 15 мільярдів євро вкрай необхідного доходу українським фермерам і підприємствам.

"Європейська комісія терміново виділить 250 мільйонів євро грантів на розвиток доріг солідарності. У короткостроковій перспективі ми підтримуватимемо швидкі вдосконалення, зокрема за допомогою мобільного обладнання, щоб скоротити час очікування та покращити пересування через пункти пропуску та під’їзди до них. У середньостроковій перспективі ми мобілізуємо Інструмент підключення Європи (CEF) і 50 мільйонів євро для підтримки розвитку інфраструктури, необхідного для подальшого збільшення пропускної здатності доріг Солідарності", - зазначається у повідомленні.


 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ