Сходам гороху на ланах Черкащини загрожує довгоносик

За матеріалами інтернет-видань 25.04.2024 379
Сходам гороху на ланах Черкащини загрожує довгоносик

За повідомленням Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області станом на 23  квітня 2024 року, розпочалося переселення бульбочкових довгоносиків (смугастий, щетинистий) з площ багаторічних трав на сходи гороху.
Зазначається, що жуки вигризають по краях листків частинки овальної форми. Такий тип пошкодження має назву «фігурне об’їдання». Особливо шкідливе пошкодження сім’ядольних листків і точки росту.
Личинки бульбочкових довгоносиків після відродження проникають у ґрунт в бульбочки на корінцях, живлячись вмістом бульбачок, а потім — тканиною корінців. Пошкодження, що їх завдають жуки й личинки, призводять до зниження врожаю гороху, погіршення якості насіння та зниження кількості азоту в ґрунті й рослинах.
За перевищення довгоносиками порогу шкодочинності, а саме 10 – 15 жуків/м2 або один жук на 3 – 5 рослин посіви гороху обробляють  інсектицидами дозволеними  згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами існуючих технологій.
При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

 

Департамент агропромислового розвитку Черкаської ОДА

 

 

 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ