Смілянський знову «оптимізує» сільських поштарів, у Китайгороді їх вже немає

Григорій Давиденко 26.04.2024 424
Смілянський знову «оптимізує» сільських поштарів, у Китайгороді їх вже немає

      Після Новоріччя у Києві фанфари: АТ «Укрпошта», єдиним засновником і акціонером якої є держава в особі Міністерства інфраструктури України, закінчила 2023 рік, за її даними, з гігантським, чистим доходом у 11, 9 мільярдів гривень! Результат досягнений переважно банківською та страховою діяльністю, випуском поштових марок тощо. А давній, основний вид діяльності — доставка газет і журналів, посилок, пенсій, приймання платежів — фактично ліквідовується, як непотріб, особливо в селах.

Для прикладу, у єдиному історичному селі Січеславщини Китайгороді, що простягся від Царичанки до Ягориного на 6 кілометрів, від Орелі до Рудьки на сім та налічує більше двох тисяч жителів, плюс кількасот біженців... жодного поштаря!     Тривалий час листоношею працювала сумлінна Валентина Сотник, якій земляки дуже вдячні за безвідмовний, натхненний труд будь-якої пори і погоди року. З початку квітня вона вже на заслуженому відпочинку.

- У Китайгородське відділення я прийшла 2018-го, коли там працювала одна Юлія Дараган, - розповіла Валентина Сотник. - Приєдналася до нас і Дарина Цегельник, згодом її замінила Наталя Сідак. Керівництво виміряло робочі маршрути автомобілем, у мене вийшло 21 км на 0, 8 ставки мінімальної зарплати, у дівчат — по 17 км, на 0, 6 ставки. Та в 2022-му дільницю Н. Сідак скоротили, добавили нам, за ті самі гроші. Ми обурювалися, протестували, але "згори" запропонували: або працюєте, або йдете геть... Відтоді за один день вже стало неможливо розвезти газети і видати пенсії. Ще через рік залишилася я сама, дільницю іще продовжили до 31 км. І знову на ті ж 0, 8 ставки... П’ять років не була у відпустці, ніким було підмінити, працювала і щонеділі, бо люди ж чекають. А коли починала, замість велосипеда отримала раму і два колеса. Купила запчастин на 600 гривень, зібрала і здала чеки. Дотепер не вернули ні копійки... Дуже важко робити і через те, що дорога на Рудьку вщент розбита "Великим будівництвом", як тиждень проїздиш і не вистрелить скат або не проб’єш камеру, то й добре. Скільки тих камер і покришок купила, не злічити. Раз на ходу вилка переламалася, бо постійно везеш важезну сумку з товаром для продажу, ледь не вбилася.

Молодь не хоче працювати за копійки

Не дивно, що на такі «умови праці» ніхто й не хоче йти. Подібними бачить проблеми пошти на місцях і завідувачка Китайгородського відділення Антоніна Новодон:

- Роботи купа, відповідальність величезна, молодь такого не хоче. Сьогодні лише посилок привезли півсотні, це окрім газет і пенсій, всьому треба дати лад і не помилитися. Усе робиться за програмами. Наприклад, на видачу однієї пенсії запланована... 1 хвилина! Люди добрі, та за хвилину ту пенсію жоден пенсіонер не зможе перерахувати! А її ж треба ще й підготувати, за переплату з людиною поговорити. Як працює Інтернет, то приймаємо і платежі, а як ні — то хоч ти його вбий... Телефоную в Кам’янське, там кажуть, що Інтернет у нас, за їхньою картинкою, буцімто є. Теж працюю на 0, 8 ставки, за березень отримали з Валентиною по чотири з половиною тисячі на руки. Це тепер смішні гроші, менше навіть середньої пенсії. Дехто думає, коли пересувна пошта буде, то й нічого. Та в нас у Преображенці вже таке зробили. Люди зійдуться, аби заплатити за світло чи газ, але машини катма... То беруть і їдуть аж у Царичанку, за 13 км. Я б уже й сама розрахувалася, досягла пенсійного віку, та шкода китайгородських пенсіонерів. Прийде, руки трусяться, ні карточки не зможе отримати, нічого. Така людина щось би й купила на пошті, так не зможе донести. А «згори» тільки план вимагають, більше нічого їх не цікавить.

Як не дивно, цей геноцид сільських поштарів відбувається в умовах великої війни з ворогом, коли вкрай важлива її інформаційна складова. Ветеран праці, 85-річна Марія Левицька переконана, що величезній поштовій біді в Китайгороді та інших селах України можуть зарадити лише в Києві.

- Все кидаю, беру ручку і пишу, президенту, уряду і Верховній Раді. Я залишилася зовсім без газет, це не діло. Тепер буду і без пенсії, бо нікому принести, а я вже не дійду аж 4 км до центра. І нас таких багато. Я ще в Радянському Союзі писала в політбюро і добивалася правди, а тепер в нас наче демократична держава, мусять реагувати.

Укрпошту звинуватили в бажанні вбити газети і журнали: що каже Смілянський

      Смілянський перетворив «Укрпошту» на авторитарне відомство

   Як відомо, ще у листопаді 2018-го редактори друкованих ЗМІ звернулися до президента Порошенка з вимогою припинити руйнівні експерименти держпідприємства «Укрпошта» щодо пересувних відділень у селах, «оптимізації» персоналу тощо та звільнити її очільника Ігоря Смілянського. Тоді він отримував 880 тисяч гривень на рік, поштарі – в 400 разів менше. «Гарант» публічно закликав головного поштаря «привести власну зарплату до розумних меж», але той... і бровою не повів.

   З тією ж вимогою редактори у 2019-му звернулися і до новообраного президента Зеленського. Та його уряд… затвердив Смілянському зарплату в сумі 1 мільйон 886 тисяч грн. – удвічі більше за тодішнього президента США Трампа! Плюс у нього є аж шість заступників, з відповідними «претензіями» оплати. Тож щоб назбирати такі гігантські суми, і скорочують посади поштарів.

   Якраз у 2022 році, коли в Китайгороді скоротили третю доставочну дільницю, президент України В. Зеленський за старання нагородив Ігоря Смілянського орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Щойно стало відомо про нові «успіхи» «американського бухгалтера», як охрестили Смілянського ЗМІ за переважно іноземний трудовий стаж. Територіальний менеджер «Укрпошти» з Кам’янського Вікторія Вікторівна повідомила:

- Вийшов новий наказ гендиректора «Укрпошти» І. Смілянського про оптимізацію робочих місць. В Китайгородській ОТГ з 1 травня буде ліквідована ставка завідувачки Рудьківського відділення і листоноші. Працівниці, яка виконувала ці обов’язки, запропонована посада в пересувному відділенні Кам’янського (за 60 км від її місця проживання - прим. авт.). Вакансія листоноші з 0, 8 ставки у Китайгородському відділенні є, а завідувачці А. Новосад запропоновано до обіду працювати у відділенні, після обіду — листоношею. До Рудьки заїжджатиме пересувне відділення, розвозитиме газети і пенсії, неходячим пенсіонерам та інвалідам пенсії привеземо додому.

Обурені цими діями жителі Китайгорода запропонували вчорашній сесії Китайгородської сільської ради ухвалити рішення: звернутися до «гаранта» Конституції, уряду та ВР з вимогою призупинити руйнівний наказ Смілянського в Китайгородській ОТГ. Вочевидь, таке рішення підтримають і в інших громадах Дніпропетровщини, де витурюють з роботи поштарів.

  А адресатам звернень у Києві давно слід єдине, подвійне прохання редакторів тоді ще діючих всеукраїнських ЗМІ: «оптимізувати», тобто прибрати з посади, головного ліквідатора газет і журналів в Україні - І. Смілянського.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ