Сьогодні автору української визвольної пісні «Ой, у лузі...» - 143 роки від ДН

За матеріалами інтернет-видань 21.01.2024 301
Сьогодні автору української визвольної пісні «Ой, у лузі...» - 143 роки від ДН
21 січня виповнюється 143 роки від дня народження Степана Чарнецького - поета, журналіста, актора, театрального діяча, автора гімну Українських січових стрільців "Ой, у лузі червона калина" (1881-1944).
Народився Степан Чарнецький в с.Шманьківці (нині - Тернопільщина) тринадцятою дитиною в родині. До 12 років він говорив польською мовою, його мама була з полонізованого німецького роду, але пізніше почав навіть робити зауваження студентам-українцям, які в побуті не спілкувалися українською. Його племінниця зазначала, що саме він її зробив українкою.
Навчався у Львівській реальній школі і Львівському політехнічному інститут, але покинув політехніку, захопившись літературою і театром, друкував вірші і фейлетони, рецензії на театральні вистави, перекладав для українського театру п’єси і лібрето опер з німецької та польської мов.
У 1908 р. вийшла перша збірка Степана Чарнецького "В годині сумерку". У 1913-1914 рр. він працював режисером і художнім керівником театру "Руська бесіда".
 
"Степан Чарнецький саме працював над постановкою трагедії Василя Пачовського "Сонце руїни" про гетьмана Петра Дорошенка. Замість фінальної пісні-скарги "Чи я в лузі не калина була", поет вигадав більш оптимістичний фінал, ввівши у драму народну пісню "Розлилися круті бережечки". Він переробив у ній слова так, щоб текст краще вписувався у зміст вистави, а останній куплет залишив без змін. Крім цього, поет створив до пісні нову, споріднену з народною, мелодію. Завдяки виставі, пісня, а особливо її остання строфа "Ой у лузі…" стала відомою. У серпні 1914 року в Стрию її вперше почув чотар УСС Григорій Трух. До першої строфи "Ой у лузі…" він додав ще три, які й склали текст патріотичного гімну українських січових стрільців "Червона калина".", - краєзнавець Максим Огородник (facebook.com/maksym.ohorodnyk/?locale=uk_UA).
 
 
Під час Першої світової війни Степан Чарнецький був мобілізований до війська, але за станом здоров’я звільнений від служби. Друкувався в пресі, пізніше був референтом преси у Львівському магістраті.Після 1939 р. Степан Чарнецький працював науковим співробітником Львівської наукової бібліотеки (нині - Львівська наукова бібліотека імені В.Стефаника НАН України).
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ