Сьогодні розпочалися судові слухання у резонансній справі Павлоградського хімзаводу

Микола Ясень 14.03.2024 445

 

 14 березня 2024

 

Антикорупційний суд завершив проведення підготовчого засідання у справі за обвинуваченням двох осіб у завданні збитків.

Ще більше року тому, у лютому 2023 року, генерального і комерційного директорів відомого у Павлограді хімічного заводу було обвинувачено у зловживаннях, які вилилися в розкраданні не мало і не багато - понад 43 мільйонів гривень. Якийсь час, поки тривало слідство, про цю справу не надходило ніяких подробиць і взагалі повідомлень. Як у місті, так і області пішли чутки, що все це воліють звести нанівець. І ось нарешті сьогодні Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду кримінальне провадження у справі керівників ДП «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод». Про це стало відомо від прес-служби Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читаємо: «14 березня 2024 року за результатами підготовчого розгляду колегія суддів ВАКС призначила до розгляду по суті справу стосовно генерального директора та комерційного директора ДП «Науково-виробниче об'єднання «Павлоградський хімічний завод», обвинувачених у зловживанні службовим становищем, що завдали державі понад 43,3 млн грн збитків. Також суд ухвалив рішення розглядати цивільний позов прокурора до обвинувачених про стягнення з них завданих збитків, а саме 43,3 млн грн. Водночас, варто зазначити, що з метою забезпечення цивільного позову під час досудового розслідування на рахунки та нерухоме майно обвинувачених накладено арешти».

При цій нагоді ще раз нагадуємо, що в лютому 2023 року САП скерувала до суду справу гендиректора ПХЗ Леоніда Шимана. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з тлумаченнями НАБУ, перші посадові особи Павлоградського хімзаводу елементарно відмовляли покупцям-замовникам в укладанні прямих договорів поставки продукції. Змушували їх натомість користуватися послугами "дочірних" фірм та компаній.

Коротше, на переконання слідства "повеноважні" керівники  ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ - а це гірничо-збагачувальні комбінати - мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничо-збагачувальним комбінатам. В результаті різниця залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ в кінцевому рахунку втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Тільки от  несподівано виявилося, що ніяких посередників насправді то не було. У даному випадку вирішили винахідливо обходитися без них. Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося зовсім не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і винятково засобами заводу. Навіщо гадали автори авантюри зайві клопоти і ризики. Ми й самі на шахрайство мастаки.  А шляхом такої "схеми" підприємство спокійно звітувало, ніби-то працює собі в збитки. І навіть втішалося співчуттями на свою адресу.

Що ж, тепер терпляче будемо чекати, що на цей рахунок вирішить суд. Адже відверте злодійство у таких масштабах перших керівників відомого Павлоградського хімзаводу неодмінно має бути "гідно" покаране - згодні?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ