Сьогодні в ніч на 20 серпня на Дніпропетровщині можна буде побачити Супермісяць

За матеріалами інтернет-видань 19.08.2024 107

А спостерігати це явище можна лише раз на 14 років

У ніч проти 20 серпня у Дніпрі на небі буде видно Супермісяць. Населення землі спостерігатиме це явище чотири рази впродовж двох місяців, але лише раз на 14 років. Так розповіла Суспільному астрономка Людмила Марченко.Нам залишається додати, що баити це місячне диво найбільш повно випадає мешканцям сільських місцевостей. Коли горизонт відкритий на великі відстані і ніякі, сажімо, висотні будівлі чи рельєфні перешкоди або лісові насадження і тому подібне не перекривають огляд довкілля і небосхилу над ним.

19 серпня Місяць буде знаходитися на відстані приблизно 360 тисяч кілометрів від Землі, розповіла астрономка. Середня відстань супутника — понад 380 тисяч кілометрів.

"Це явище пов’язано з тим, що Місяць рухається навколо Землі не по коловій орбіті, а трохи по витягнутій. Саме тому він то наближається, то віддаляється. І коли повний місяць опиняється в ближчій ніж зазвичай до нас точці, він нам здається більшим. Це явище почали називати Супермісяць", — пояснила фахівчиня.

Цьогоріч спостерігатимуться чотири Супермісяці. Ця подія, за словами Людмили Марченко, відбувається раз на 14 років. Побачити явище можна буде не лише сьогодні 19 серпня, але й 18 вересня, 17 жовтня та 15 листопада. До речі, найменша відстань до небесного супутника планети Земля очікується у жовтні та складатиме 357 тисяч кілометрів.

Поодинокий Супермісяць повторюється приблизно раз в 14-15 місяців, одначе не кожного разу надто виразно, тому, розповіла астрономка, це не рідкісне явище.

Просто за словами жінки останнім часом популярність астрономічних явищ зросла.

"Зацікавленість цим явищем з'явилася досить нещодавно, років чотири тому мабуть. Ми почали більше звертати увагу на події, які пов’язані з небесними світилами. Намагаємося якось їх для себе виокремити та підкреслити”, — розповіла Людмила Марченко.

Супермісяць також називають Суперповнею, "Блакитним" Місяцем та "Осетровим", в свою чергу розповів на своїй сторінці у Facebook астроном Володимир Кажанов.

"Чому "Осетровий"? Наче так явище нарекли американські індіанці, бо саме в серпні найкращий час ловити осетрів, які водяться у Великих озерах американського континенту.. Блакитним, до речі, Місяць візуально в небі виглядати не буде. Це просто така образна назва", — мовиться у дописі.

Як розповів Володимир Кажанов далі, то найкраще спостерігати Суперповню якраз на місцевості без високих дерев і багатоповерхових будинків. Красиво виглядатиме там схід Місяця над обрієм, коли він у фазі повного.

"Дехто обіцяє "приголомшливе небесне видовище". Не ведіться. Як я писав вище, буде звичайний Місяць в небі. Але трішки більший і яскравіший, а це вже також вражає", — написав він.

Авторка — Мирослава Заблуда


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ