Соціалізація і фінансування ВПО у громадах Дніпропетровщини

За матеріалами інтернет-видань 23.04.2022 713

За два місяці воєнних дій у Дніпропетровській області зареєстрували понад 120 тисяч внутрішніх переселенців. Люди їдуть до більш безпечних громад, міст і сіл, і з великим потоком  внутрішньо переміщених осіб варто забезпечити якісне надання в громадах таких послуг як реєстрація, виплата допомоги та компенсація за проживання.
За словами Олени Тертишної, очільниці Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, щодня команда  регіонального офісу  отримує чимало питань щодо реєстрації, видачі довідок тощо. Тому була проведена інформаційна сесія, у ході якої  дано рекомендації ОМС щодо організації своєї роботи. Крім того, експерти U-LEAD працюють над розробкою інформаційного пакету щодо організації, соціалізації та інших питань, пов’язаних з ВПО.
У роботі сесії взяли участь понад 120 фахівців громад Дніпропетровської області.
Як розповіла Людмила Король, заступниця начальника управління з питань соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської обласної військової адміністрації, важливо пам’ятати, якщо людина зареєструвалася офлайн, то і за допомогою треба звертатися офлайн.
 Людмила Король пояснила, що в разі переїзду з однієї територіальної одиниці до іншої, де більш безпечно, в межах однієї області через бойові дії, людина також має право отримати статус ВПО та отримувати допомогу на проживання.
За її словами, для отримання допомоги переселенцям не обов’язково відкривати новий банківський рахунок або спецрахунок, достатньо надати інформацію про існуючі.
Якщо внутрішньо переміщені особи змогли працевлаштуватися, то цей факт не впливає на отримання ними допомоги на проживання.
Активно обговорювалося і питання виплати компенсації за житло господарям, які надають його ВПО безоплатно.
Андрій Мужевський, радник з питань місцевих фінансів та управління Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Дніпропетровській області, пояснив :

 "Власник житла подає заявку на отримання компенсацію на наступний день після заселення ВПО. Далі відбувається перевірка фактів розміщення та наявності зазначених осіб, а також безоплатності. Після обробки та збору даних ОМС передає узагальнені розрахунки до обласної військової адміністрації. Гроші для компенсації будуть надходити до місцевого бюджету з державного".

Експерт рекомендував перевірки проводити колегіально і дотримуватися процедури. За його словами, відповідальність за розрахунки з власниками житла нестиме головний розпорядник коштів (місцевий бюджет) і тому фахівцям громад важливо мати підтвердження доцільності рішень.

"Громада може прийняти рішення про надання допомоги переселенцям та власникам, які прихистили у себе родини біженців, з місцевого бюджету за рахунок внесення змін до місцевої соціальної програми. Крім того, в такий спосіб місцеве самоврядування може компенсувати витрати комунальних закладів, у яких розміщуються переселенці", - сказав Андрій Мужевський.
 

Додамо, що Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ