СПОЖИВЧА ПАНОРАМА СІЧНЯ

За матеріалами інтернет-видань 22.01.2024 274

 

Олена БЕГМА.

Однокімнатні найбільш затребувані

У МІСТАХ і селищах різко впали продажі квартир і житлових будинків. Люди воліють переважно винаймати житло. А власники тим часом стали підвищувати орендну плату. І чи не найсуттєвіше подорожчав винайм однокімнатних квартир, які користуються найвищим попитом. За даними сайту нерухомості DIM.RIA, впродовж останніх 12 місяців у Волинській області орендна плата за однокімнатні підскочила відразу на 87,6%, на Рівненщині — на 75,5%, на Черкащині — на 65%, на Житомирщині та Чернігівщині — на 61,6%... Утім, на Кіровоградщині вартість такого житла залишилася на колишньому рівні. Мінімальна вартість оренди однокімнатної квартири — 2800 грн (Херсонська область), а найдорожче квартирантам обійдеться таке помешкання в Києві (16 425 грн), Львові (14 500), Дніпрі (13 420), а також на Закарпатті, Волині та Черкащині (пересічно майже 13 000 грн).

Вже й сало імпортуємо...

ЗА ДАНИМИ Державної митної служби, торік Україна закупила за кордоном 25 тис. тонн сала. У грошовому еквіваленті імпорт сягнув 28 млн доларів. Найбільше продукції завозили із сусідньої Польщі — 36,9%. Також у першу трійку ввійшли Нідерланди та Іспанія з частками 21,6 і 14,1% відповідно.

...А сіль завозимо з Африки

САМЕ так: Україна почала імпортувати технічну сіль з Африки. Бо Бурштинське її родовище на Закарпатті, яке нещодавно почало розроблятись і де наразі щодоби добувають всього близько 45 тонн цього мінералу, ще не покриває потреб України в такій солі. До того ж собівартість продукту, що там видобувається, дорожча за імпортовану африканську. Так, відпускна вартість із Бурштинського родовища становить 3 тис. грн за тонну, в той час як з африканських країн постачання її зерновим коридором на зворотному шляху до портів Одеси обходиться у 2,4 тис. грн за тонну.

Втім, не така вона й дешева, та африканська сіль, яка до того ж, зауважують експерти, ще й невисокої якості. Наприклад, до війни вартість технічної солі з найбільшого в Європі держпідприємства «Артемсіль» на Донеччині, яке через російське вторгнення зупинило роботу в квітні 2022-го, не перевищувала 1,3 тис. грн за тонну, а харчової, яку і досі доводиться імпортувати з Польщі за ціною 7-9 тис. грн за тонну, — близько 1,5 тис. грн. До речі, нині середня ціна на харчову сіль в українських магазинах становить 18-32 грн/кг залежно від виробника або імпортера.

Справжній набіл став делікатесом

У НИНІШНІ часи економічної скрути і хронічного безгрошів’я населення основним фактором вибору харчових продуктів для споживачів є аж ніяк не їхня якість, а вартість. Понад 90% набілу тепер продається саме у найнижчому представленому на споживчому ринку ціновому сегменті. Але навіть такі, здавалося б, низькі ціни кусаються.

Власне, а з чого складаються ціни? Ось, зокрема, яке пояснення дав голова холдингу «Молочний альянс» (ТМ «Яготинське») Сергій Вовченко. Сьогодні літр молока холдинг купує за 15 грн, додається 20% ПДВ — це 18 грн. Доставка від різних його виробників загалом за раз сягає до 500 км — приплюсовується гривня на літрі. Пластикова пляшка, етикетка, оптова упаковка, виробничі затрати — повна собівартість виходить майже 26,31 грн. Ще додається планова рентабельність — 10%. Відтак на виході з заводу отримуємо вже 30 грн. А ще ж націнка торгових мереж на продукти з короткими термінами реалізації — близько 39%...

Також фахівець розповів, як відбувається ціноутворення на сир. Так, для кілограма натурального (не сурогатного) сиру потрібно близько 10 кілограмів молока. «Ціноутворення на сири має такий вигляд: виробнича собівартість становить 206 грн, завод реалізовує кілограм за 223 грн. Ціна на полиці дорівнює 374 грн. Таким чином, націнка мережі сягає 67%», — деталізував С. Вовченко.

ID-паспорт подорожчав

ЗМІНИЛАСЯ ціна оформлення ID-картки, посвідки на проживання та посвідчення особи без громадянства. Як пояснили у Міністерстві внутрішніх справ, це пов’язано з тим, що поліграфічний комбінат «Україна» змінив вартість бланків деяких біометричних документів. Отже, вартість оформлення паспорта громадянина у формі ID-картки протягом 20 робочих днів тепер становить 504 грн, протягом 10 робочих днів — 874 грн. Утім, якщо громадянин уперше робить собі ID-паспорт, то платити нічого не доведеться. Оформити ж посвідку на постійне проживання протягом 15 робочих днів становить 1151 грн. Вартість оформлення посвідки на тимчасове проживання протягом 15 робочих днів — 1396 грн.

Похід у крамницю — мінус триста гривень

НАЦІОНАЛЬНИЙ банк повідомляє: середній чек при оплаті карткою в магазинах України дорівнює 309 грн, з оплати товарів та послуг у мережі Інтернет — 504 грн. Загалом частка безготівкових операцій у торговельних мережах складає 64%. Водночас середня сума однієї операції переказу з картки на картку становить 1854 грн.

Органік, еко і біо

ПРОГРАМИ екологічного маркування функціонують у багатьох країнах світу. Всього таких знаків 456, їх представлено на сайті GEN (The GlobaEcolabelling Network) — Всесвітньої глобальної мережі екомаркувань.

В Україні маркуванням, що повідомляє про екологічність товару, вважається знак «зелений журавлик». Також часто може зустрічатися зелений «євролисточок» в обрамлені зірочок, який дає інформацію про країну походження товару, спосіб виробництва — eco, bio або organic, орган контролю і походження сировини, з якої він виготовлений. А нещодавно в нашій країні з’явився ще один спеціальний логотип для маркування агропродукції — «органічний продукт». Він поєднує два кола жовтого (сонце) та синього (вода) кольорів, а разом ці кольори утворюють зелений листок посередині, що відображає процес фотосинтезу.

Органічний бізнес в Україні займає особливу нішу. Попри війну за обсягами постачання органічної продукції до країн ЄС у 2022 році Україна посіла третє місце, поступившись Еквадору та Домініканській Республіці. А за підсумками 2019 року наша країна і поготів виходила на перше місце в Європі та друге — у світі зі 123-х країн за обсягами експортованої органічної продукції до Євросоюзу, піднявшись на дві сходинки порівняно з попереднім роком. Загалом органічна продукція з-за кордону становить близько 2% загального імпорту агропродовольства у країни Європейського Союзу.

Всеукраїнська газета зазхисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

   
Попередня
Цитата дня

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ