Стережіться шахраїв. Або «легка, зате високооплачувана робота»

За матеріалами інтернет-видань 31.03.2024 366

 

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

Останнім часом у соціальних мережах шириться схема зловмисників, які розсилають українцям пропозиції працевлаштування без будь-яких вимог щодо знань і навичок. Як правило, робота ця з розряду так званих не бий лежачого, ще й із високою оплатою. Про що саме йдеться?

39-РІЧНА мешканка Кіровоградщини, мати трьох неповнолітніх дітей Оксана П., яка тривалий час потерпає без роботи, почала часто натрапляти на пропозиції дистанційної роботи з великою винагородою за виконання нескладних завдань. А одна об’ява змусила тьохнути у грудях її вимотане війною і сімейними негараздами серце: «Робота з дому. Багатоступеневий заробіток в Інтернеті, який може принести вам від 25 тисяч до 50 тисяч гривень щомісячного доходу. Спеціальних знань не потрібно…».

— Прочитала раз, удруге і втретє. Все, що вимагалося «за такі гроші», — ставити знак «подобається» під відео, товарами або піснями на певних сайтах! Під об’явою в Інтернеті були численні відгуки вдячних праце-влаштованих у такий спосіб співвітчизників. І я подумала: ну не може бути аферою, он скільки людей уже спробували і почали заробляти. Тож написала за вказаною адресою, — каже співрозмовниця.

На її звернення швидко відгукнулися, як вона тоді думала, доброчесні роботодавці. Для початку Оксані запропонували попрацювати протягом «випробувального терміну». Треба було з домашнього ноутбука заходити на певні сайти і просто ставити схвальний відгук під рекламованими на них товарами.

— За це мені насправді заплатили обіцяні гроші. Я так зраділа! Після тижневого «випробувального терміну» мені дали інші завдання, для виконання яких треба було поетапно вкладати власні кошти. Роботодавці запевнили, що всі переказані мною гривні у підсумку принесуть щонайменше подвійний, а то й потрійний прибуток. Але його виплата можлива лише після проходження всіх етапів платних завдань. І знову мене засипали відгуками щасливчиків, які, вклавши у справу всього кілька тисяч гривень, заробили цілі статки. І це приспало мою пильність, — веде далі мову Оксана.

Щоб пройти всі етапи, їй у підсумку довелося переказати удаваним роботодавцям близько 6,5 тисячі гривень. Однак після виконання завдань, як ви вже здогадалися, її таємничі благодійники-роботодавці просто зникли з усіма її грошима, позакривавши свої сторінки у соціальних мережах. Тільки тоді жінка зрозуміла, що її кинули на гроші.

— Все закінчилося заявою в поліцію. Тепер без надії сподіваюся на повернення коштів. Але хотілось би, щоб моя історія застерегла інших співвітчизників, — підсумувала співрозмовниця.

Правоохоронці нині розслідують десятки тисяч подібних заяв по всій Україні. Надокучливе розсилання повідомлень із пропозицією легкого підробітку заполонило інформаційний простір. Зокрема, за аналогічною схемою шахрайства аферисти ошукали 27-річну чернівчанку. Вона перерахувала їм майже 5 тисяч гривень… За всіма фактами шахрайств співробітники поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають досудові розслідування.

Експерти Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки SPRAVDI радять максимально уважно та критично ставитися до пропозицій дуже легкого заробітку. Завдання можуть бути різні: робити фіктивні замовлення на сайті онлайн-магазину нібито для підвищення його рейтингу, працювати перекладачем текстів з англійської мови без знання англійської та перекладати тексти з допомогою онлайн-перекладача. Однак, наприклад, щоб отримати доступ до бази клієнтів, яким потрібний переклад, слід заплатити гроші. Зазвичай аферисти обіцяють різні розміри винагород: від 100 до 8000 гривень на день. Трапляються випадки, коли вони виплачують незначну заробітну плату (кількасот гривень), аби заохотити людину витратити більше власних грошей або випитати дані про її картки чи рахунки.

Пам’ятайте: за таку роботу платять не вам, а платите ви! Бо безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.

   "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ" - всеукраїнська газета залиту інтересів і прав селян.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ