Суд Кропивницького залишив полковника Червінського в буцегарні, попри 37 поручителів

За матеріалами інтернет-видань 08.06.2024 385
    Позавчора, 6 червня, у Кіровоградському райсуді продовжили засідання по обвинуваченню полковника ЗСУ, контррозвідника Романа Червінського у перевищенні повноважень у справі, пов’язаній із обстрілом аеродрому Канатове у 2022 році. 

На засіданні судді ухвалили рішення щодо запобіжного заходу обвинувачуваному. 

Попереднє засідання тривало 11 годин, і під час нього виступив один із ключових свідків: безпосередній командир Романа Червінського.

Чому Роман Червінський більше року за ґратами? 

   Нагадаємо, що Романа Червінського обвинувачують, що він не погодив зі Службою безпеки України дії під час спецоперації з вербування російського пілота, який мав пригнати російський літак на територію України. Слідство пов’язує це обвинувачення з тим, що росіяни обстріляли ракетами «Калібр» аеродром «Канатове» у Кропивницькому районі 23 липня 2022 року. Тоді внаслідок обстрілу загинули троє людей, 19 зазнали поранень. За версією обвинувачення, цей обстріл пов’язаний буцімто із невдалими рішеннями під час проведення спецоперації.

   Сам Роман Червінський стверджує, що спецоперацію проводило власне СБУ, а до нього звернулися як до контррозвідника на останньому етапі, і що він жодних команд не давав.

   Підозру контррозвіднику оголосили у квітні 2023 року. З того часу Роман Червінський перебуває під арештом без права застави: спочатку у київському СІЗО, а тепер — у Кропивницькому слідчому ізоляторі. 

Про готовність взяти на поруки Романа Червінського оголосили десятки людей. Його адвокат Костянтин Глоба заявив про готовність внести 2 мільйони гривень застави.

   Судді Кіровоградського райсуду 22 квітня оприлюднили ухвалу про автоматичне продовження арешту Червінському до 17 червня. Якщо до цього часу суд не ухвалить рішення про продовження чи зміну запобіжного заходу, то 17 червня Романа Червінського мали б випустити з-під варти. 

               Вже 37 поручителів

   Під час попереднього засідання, яке відбулося 5 червня і тривало 11 годин, Роман Червінський озвучив аргументи щодо необгрунтованості обвинувачення. Також перед суддями у закритому режимі допитали свідка — чоловіка, який був безпосереднім командиром Романа Червінського під час проведення спецоперації з вербування російського пілота.

«Свідок чітко вказав, що за час існування робочої групи фактів перевищення повноважень Романом Червінським не було. І повідомив факт, що причинно-наслідкового зв’язку між спецоперацією та обстрілом немає», — розповів після допиту свідка кореспонденці «Гречки» адвокат Костянтин Глоба. 

   Таким чином сторона захисту доводила необґрунтованість обвинувачення і добивалася зміни запобіжного заходу на особисте зобов’язання або поруки. 

У четвер, 6 червня, на засідання були заявлені 37 відомих людей України, які написали заяви про готовність взяти Романа Червінського на поруки. 

Перед початком засідання люди продовжували підходити до сторони захисту і писати заяви про готовність поручитися за обвинуваченого. 

«Насправді поручителів вже більше, десь до 50 людей», — уточнив адвокат Костянтин Глоба. 

Колегія суддів — Ігор Гершкул, Ірина Бойко та Олександр Квітка — розпочали засідання у четвер, 6 червня, із заслуховування аргументів поручителів. 

«Я готова взяти Романа Червінського на поруки. Знаю його як патріота України, чесну людину, яка бореться за нашу країну», — сказала Олена П. 

   Інша поручителька Тетяна Бородіна додала, що Роман Червінський може зробити багато чого для перемоги України у війні як професійний військовий, але безпідставне утримання його за ґратами весь цей час не дає йому такої змоги. 

   Кропивницький викладач, кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко під час свого виступу зазначив, що Роман Червінський має високі нагороди України за сумлінну службу і що йому буде за честь поручитися за нього. 

   Серед поручителів були волонтери, військові з різних міст, громадські діячі, колишні спецпризначенці, які служили з обвинуваченим, авіаінструктор, вдова Героя України, підполковниця поліції у відставці та інші. 

   Після заслухання аргументів поручителів прокурор Ярослав Гаврищук клопотав про те, щоб продовжити запобіжний захід контррозвіднику у вигляді арешту без альтернативи застави. 

Сторона захисту заперечила і клопотала про взяття на поруки.

Була оголошена перерва, під час якої Роман Червінський подякував жителям Кропивницького за підтримку:

«Я дуже ціную, що кропивничани за ці два місяці, як познайомилися тут зі мною, довіряють мені і підтримують», — сказав він. 

Після тригодинної наради головуючий суддя Ігор Гершкул оголосив рішення колегії:

«Клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу Роману Червінському задовольнити. Клопотання взяти його на поруки — лишити без задоволення».

   Після колегія суддів оголосили перерву у засіданні до 14 червня і покинули залу під гучні вигуки «Ганьба!».

ДОПОВНЕНО: після оголошення рішення суду щодо продовження утримання під вартою Романа Червінського його адвокати висловили сумнів щодо неупередженості суддів.

«За понад три години у нарадчій кімнаті вони не спромоглися винести повний текст рішення. Я маю особисте глибоке переконання про здійснення безпосереднього впливу на суддів під час того, як вони перебували у нарадчій. Їхня поведінка під час судового розгляду давала надію: вони ставили правильні запитання свідкам, поручителям, реагували на позицію Романа. ТОму я переконаний, що на них здійснили вплив. Хто саме — не знаю», — розповів кореспонденці «Гречки» адвокат Андрій Йосипов.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ