ТАКИ КІНЕЦЬ ПОДАТКОВИМ СПРОЩЕННЯМ, СЕЛЕКЦІЙНЕ ПОСИЛЕННЯ СВИНАРСТВА ДЛЯ ЙОГО РОЗВОЮ

За матеріалами інтернет-видань 20.07.2023 388

Марина ТІШКОВА.

Упродовж травня — липня робота Верховної Ради у пленарному режимі пожвавилась. Депутати розглянули чимало питань із різних галузей життєдіяльності країни.

 

СКАСУВАННЯ доплат військовим свого часу призвело до значного обурення і самих захисників, і частини суспільства, яка вважає, що люди, котрі ризикують життям, мають отримувати гідне забезпечення. Була спроба їх повернути, однак ухвалений закон виявився невдалим. Наприкінці червня парламент ухвалив інший. Згідно з ним, доплати у розмірі 30—100 тис. грн збережено для військових, що виконують бойові завдання (повернути надбавку всім не вийшло: у держбюджеті буцімто нема на це грошей, а міжнародні партнери не фінансують сектора безпеки й оборони). Військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням визнані обмежено придатними, встановлено забезпечення в розмірі 20 100 грн, строковикам — 6000 грн, курсантам — 2350 грн. Крім того, захисникам збільшено тривалість відпусток із 10 до 30 днів (плюс 10 днів за сімейними обставинами).

Рішенням парламенту розширено підстави для звільнення з військової служби. Серед таких, зокрема, — загибель чи зникнення безвісти близьких родичів в умовах відсічі російській збройній агресії. Також знижено граничний вік перебування громадян на військовому обліку призовників — з 27 до 25 років. 25-літніх чоловіків братимуть на облік як військовозобов’язаних, таким чином поповнюючи мобілізаційний резерв.

Велика частина законотворчого «ужинку» стосується господарських питань. Фіскальному послабленню, запровадженому на початку повномасштабної війни, настав кінець: відповідно до умов Міжнародного валютного фонду Верховна Рада ухвалила закон щодо повернення до колишніх норм. Із 1 серпня скасовується спрощена система оподаткування зі сплатою 2% від доходу, яка замінила бізнесу податки на прибуток (18%) та на додану вартість (20%). Водночас платник матиме право подати заяву про перехід на бажану систему оподаткування. З цієї ж дати частково скасовується мораторій на проведення перевірок підприємців, що мають справу з підакцизними товарами (алкоголь, тютюн, пальне), у царинах грального бізнесу та фінансових послуг.

Внутрішньо переміщеним особам, людям, що проживають у зонах бойових дій та на тимчасово окупованих територіях або виїхали з них, реструктуризують споживчі кредити. Крім того, за воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення колекторам заборонено вимагати борги з позичальників. Утім, упродовж пів року після завершення дії цього правового режиму споживачі повинні погасити відсотки за реструктуризованими кредитами.

Приділено увагу тваринництву, яке потерпає вже не один рік. Згідно з ухваленим законом, розширюється перелік селекційних та організаційно-господарських заходів у свинарстві для його розвитку, спрощується визнання особливостей державної реєстрації виробників ремісничих харчових продуктів, зокрема тваринного походження, а також, серед іншого, посилюються вимоги до застосування пестицидів.

Хвилею суспільного резонансу накотився на парламент урядовий законопроєкт щодо легалізації медичного канабісу. Його ухвалення просували Міністерство ветеранів, частина громадськості та Президент В. Зеленський, який зазначив: «Ми маємо нарешті чесно легалізувати для всіх, хто цього потребує, ліки на основі канабісу. Відповідні наукові дослідження та контрольоване українське виробництво». Суперечливий законопроєкт, проти якого виступали деяка кількість парламентарів і суспільство, побоюючись просування надприбуткового бізнесу, було ухвалено у першому читанні 268 «за».

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ