Танк у власному огороді

За матеріалами інтернет-видань 30.08.2023 488
Танк у власному огороді

У родини Семиног під Києвом в огороді стоїть розбитий російський танк. На ньому вороги заїхали під час окупації села Великої Димерки. Нині територія ця деокупована, але танк продовжує нагадувати про бойові дії і стояти вічним пам'ятником рашизму.

"Спочатку ми ходили два місяці просили, щоб його забрали з огороду, бо ми не можемо сіяти. А коли ми засіялися, його приїхали забрать. Ми не віддали. Домовилися, що приїдуть по осені. Тоді його знову не забрали. У лютому 2023 я написала офіційне звернення, а його приїхали забирати знову  тоді, коли ми запахали огород.

Ми не віддали, і я написала офіційну відмову", - розповіла Юлія Семиног.

На думку Дмитра Терехова, директора сталеплавильного департаменту АМКР, ця знищена техніка належить Міноборони України.

 

"Ми могли б переробити її, хоч це додаткові затрати для металургійного виробництва, але потрібне мобілізаційне завдання від Міноборони. І комерційної вигоди не буде", - пояснив Дмитро Терехов.


Тонна високолегованого чистого металобрухту в Україні коштує до 150 євро, в Європі - до 3 тисяч євро.
За інформацією Української асоціації вторинних металів, станом на 1 серпня 2023 року в Україні 1 млн. тонн металобрухту потребує утилізації. Затрати на переробку його досить значні, що не дозволяє  вільно продавати такий брухт на ринку.

Експерти зауважують, що згорілий танк - не металобрухт. Його ціна переробки 6 тисяч грн. А металургія закуповує брухт для виготовлення металу десь за такою ж ціною.  

Юлія Семиног розповіла, що американські волонтери запропонували з решток танка створювати сувеніри, розмальовувати і продавати їх на американському аукціоні. Діти, каже вона, зібрали понад 15 тисяч доларів.

Тільки зміна законодавства України у сфері військового металобрухту дозволить позбутися воєнної техніки в огородах українців, залучити інвестиції та налагодити виробництво власної броні.

BBC News Ukrainian

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ